A study of passerine migration at METU (Ankara, Central Turkey) based on the mist-netting method
Ağla yakalama yöntemi ile ODTÜ'de (Ankara, Orta Anadolu) ötücü kuş göçü üzerine bir çalışma
- Tez No: 153513
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ötücüler, göç, halkalama, fenoloji, tür kompozisyonu, yağ depolama, ODTÜ, Passerines, migration, ringing, phenology, species composition, fat deposition, METU
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZ AĞLA YAKALAMA YÖNTEMİ İLE ODTÜ'UE (ANKARA, ORTA ANADOLU) ÖTÜCÜ KUŞ GÖÇÜ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA KEŞAPLI CAN, Özge Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. C. Can BİLGİN Mart 2004, 95 sayfa Çok önemli göç yollan üzerinde yer aldığı halde Türkiye'de özellikle ötücü kuş göçü çok az bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı ODTÜ üzerinden göç eden ötücülerin çeşitliliğini, yoğunluğunu, günlük ve mevsimsel fenoloj ilerini belgelemek ve analiz etmek, aynı zamanda mevsimsel zamanlamayı Manyas Kuşcenneti (Balıkesir) ve Cemek (Samsun) halkalama istasyonunda elde edilenlerle karşılaştırmaktır. Bu çalışma 2001 sonbahar ile 2002 ilkbahar ve sonbahar dönemlerini kapsamaktadır. Çalışma yöntemi ötücülerin yakalanması ve halkalanmasına dayanmaktadır. İlk ikidönemde aralıklı bir örnekleme yapılmış ancak sonbahar 2002'de çalışma günboyu ve rnevsimboyu aralıksız sürmüştür. Toplam olarak 60 türden 1.832 ötücü halkalanmıştır. Karabaşlı Ötleğen (Sylvia atricapiüa) ve Söğüt Bülbülü (Phyllascopus Irochilus) tüm çalışma dönemlerinde en yaygın iki türdür. Sonbahar dönemlerine ait tür kompozisyonlarında Karabaşlı Ötleğen çok yüksek bir yüzdeyle (%33) baskın türdür. Günlük kuş aktivitesi sabahın erken saatlerinde en yüksektir ve günbatımından bir saat önce de aktivitede artış gözlenmiştir. Sonbahar 2002'de birçok göç dalgası elde edilmiştir. Bu dalgaların Cernek istasyonundakilerle benzerlik göstermesi iki istasyonu da konaklama alanı olarak tercih eden populasyonlar arasında bir ilişki olabileceğine işaret etmektedir. Birçok türde 10 gün içinde % 50'ye varan ağırlık artışı gözlendiğinden en azından Yalıncak'ın ötücü kuşların yağ depolamak için kullandığı nitelikli bir konaklama noktası olduğu anlaşılmıştır. Türkiye'de ötücü göçünün ilk kez belgelendiği bu çalışma ile, elverişsiz yaşam alanlarıyla çevrili küçük ağaçlıkların birçok tür için çok önemli bir konaklama alanı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF PASSERINE MIGRATION AT METll (ANKARA, CENTRAL TURKEY) BASED ON THE MIST-NETTING METHOD KEŞAPLI CAN, Özge M.Sc, Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Can BİLGİN March 2004, 95 pages Turkey is on the main migratory route for many bird species although especially passerine migration is little known. The objective of this study is to document and analyze the diversity, abundances, daily and seasonal phenologies of migrating passerines at METU as well as compare seasonal phenologies with those obtained at Manyas Kuşcenneti (Balıkesir) and Cernek (Samsun) stations. The study covers autumn 2001, spring and autumn 2002 migration seasons. Methodology is based on the capture and ringing of passerines. In the first two seasons, intermittent sampling was the rale, but in autumn 2002 the study was continuous throughout the day and the season.Totally 1,832 individuals of 60 passerine species were ringed. Blackcap (Sylvia airicapiila) and Willow Warbler (Phylloscopus Irochilus) were the two most common species. Blackcap dominates species composition in autumn seasons with a very high percentage (%33). Daily captures peaked in the early morning and with a smaller peak one hour before the sunset. Several waves of migrants were detected in autumn 2002, with most peaks in close correlation with those recorded at Cemek station, indicating some connection between migrant populations using both sites for stopover. Fat deposition rates showed that at least Yalıncak is a high quality stopover site for most migrant species since many species gained weight up to around 50% within a period of 10 days. This is the first study documenting passerine migration in Turkey, and it revealed that small wooded landscapes within less hospitable habitats provide crucial stopover habitat for many migrant passerines.