Finite element analysis of composite laminates subjected to axial and transverse loading
Yatay ve düşey yükleme altındaki kompozit laminaların sonlu eleman analizi
  1. Tez No: 153517
  2. Yazar: İSMAİL CEM BASKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞURHAN AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit lamina, Sonlu Eleman Analizi, Üç Boyutlu Elastisite, MATLAB VI, Composite Laminate, Finite Element Analysis, 3-D Elasticity, MATLAB IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZ YATAY VE DÜŞEY YÜKLEME ALTINDAKİ KOMPOZİT LAMİNALARIN SONLU ELEMAN ANALİZİ Baskın, İsmail Cem Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Uğurhan Akyüz Nisan 2004, 94 sayfa Bu tez, değişik sınır koşullarına ve düzene sahip, düşey ve yatay yükleme altındaki kalın ve kısmen kaim kompozit laminalann davranışının araştırılması üzerine odaklanmıştır. Kompozit laminalann analizi için kullanışlı bir sonlu eleman çözümü sunulmuştur. MATLAB'ta; düşey ve/veya yatay yük etkisinde, değişik sınır koşullarına sahip kompozit laminalann gerilmelerini, birim şekil değiştirmelerini ve yer değiştirmelerini hesaplayan, üç boyutlu elastisite teorisine dayanan bir sonlu eleman programı geliştirilmiştir. Aynı zamanda, bu çalışmada formulasyonun tabakalı kauçuk yastıklara uygulanabilirliği incelenmiştir. Gerilme durumundaki kompozit davranışını doğru ifade etmek çok önemli olduğundan, bu çalışmada üç boyutlu elastisite teorisi kullanılmıştır. Değişik lamina düzeni,yükleme ve sınır koşullarına sahip birçok problem için sayısal sonuçlar sunulmuştur. Analizin ve sayısal hesaplamaların doğruluğunu ispatlamak için, programdan elde edilen sayısal sonuçlar literatürdeki kapalı çözümlerle, deney sonuçlarıyla ve ticari bir sonlu eleman programı olan ANS YS ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışmadaki sonlu eleman kullanılarak elde edilen sonuçlar, literatürdeki kaim veya kısmen kaim dikdörtgen ve kare kesitli kompozit laminalann kapalı çözümleri ile kabul edilebilir ve iyi bir uyum göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT ANALYSIS OF COMPOSITE LAMINATES SUBJECTED TO AXIAL & TRANSVERSE LOADING Baskın, İsmail Cem M.Sc., Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Uğurhan Akyüz April 2004, 94 pages This thesis focuses on the investigation of behavior of thick and moderately thick laminates under transverse and horizontal loading for different boundary conditions and configurations. An efficient finite element solution is proposed for analyzing composite laminates. Based on a combination of composite theory and 3-D Elasticity Theory, a 3-D finite element program is developed in MATLAB for calculating the stresses, strains and deformations of composite laminates under transverse and/or horizontal loading for different boundary conditions. The applicability of the formulation to analysis of laminated rubber bearings is also examined in this study. Since it is very important to calculate the correct stress state when developing models for composite behavior, the 3-D Elasticity Theory is used in this research. Numerical results are presented for various problems with different lamination schemes, loading and boundary conditions. in order to verify the analysis and the numerical calculations, numerical solutions obtained in this IIIstudy are compared with available closed form solutions in the literatüre, experiment results and a commercial finite element program, namely ANSYS. The results obtained using the present finite element is found to be in acceptable and good agreement with the closed form solutions in the literatüre for thick and moderately thick rectangular and square plates.