Analsis of saltwater intrusion and investigations on prevention techniques in coastal aquifers
Kıyı akiferlerinde tuzlu su girişimi analizi ve önleme teknikleri üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 153518
  2. Yazar: NÜVİT BERKAY BAŞDURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tuzlu su girişimi, Kıyı akiferleri, MODFLOW, SWI, SHARP iv, Saltwater intrusion, Coastal aquifers, MODFLOW, SWI, SHARP iii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz KIYI AKİFERLERİNDE TUZLU SU GİRİŞİMİ ANALİZİ VE ÖNLEME TEKNİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR BAŞDURAK, Nüvit Berkay Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof.Dr.Halil ÖNDER Ocak 2004, 73 Pages Bu çalışmada kıyı akiferlerindeki tuzlu su girişimi tanımlanmış ve önleme teknikleri tartışılmıştır. SWI ve SHARP admda iki farklı bilgisayar programı kullanılarak, hipotetik ideal bir akiferde ve Marmaris' deki gerçek bir akiferde, tatlı su ve tuzlu su hareketi analiz edilmiştir. Tuzlu su gmşimini önlemek amacıyla hipotetik akiferiere suni besleme ve yüzeyaltı perdeleme teknikleri uygulanmıştır. Bu tekniklerin tuzlu su gmşimini azaltıcı performansı yukarıda adı geçen iki farklı bilgisayar programı simülasyonu ile analiz edilmiştir. Programlardan elde edilen sonuçlar birbiriyle karşılaştınlmıştır. Hipotetik akifer için elde edilen sonuçlar birbiriyle uyumludur. Gerçek akifer için elde edilen sonuçlar arasında yadsmamayacak bir fark olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF SALTWATER INTRUSION AND INVESTIGATIONS ON PREVENTION TECHNIQUES IN COASTAL AQUIFERS BAŞDURAK, Nüvit Berkay M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr.Halil ÖNDER January 2004, 73 Pages In this study the saltwater intrusion in coastal aquifers is briefly described and the prevention techniques are discussed. By using two computer models SWI and SHARP, the movement of freshwater and saltwater is analyzed on hypothetical cases and on one real aquifer in Marmaris in the coast of Mediterranean Region. Artificial recharge and subsurface barrier techniques are applied to hypothetical cases as means of controling the saltwater intrusion. The performance of strip recharge and subsurface barrier in reducing the salt water intrusion is analyzed by simulation of the groundwater flow with the codes mentioned above. The results obtained are compared with each other. The results of hypothetical cases are relatively in good agreement. For the real aquifer the results show discrepancy that cannot be ignored.