Short-term statistics of wind-waves around the Turkish coast
Türkiye kıyılarındaki rüzgar dalgalarının kısa dönem istatistiği
  1. Tez No: 153519
  2. Yazar: SİNAN AKBAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar dalgalan, olasılık dağılımı, dalga yüksekliği, dalga dönemi, Akdeniz, Karadeniz. iv, Wind waves, probability distribution, wave height, wave period, wave record, Mediterranean, Black Sea in
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz TÜRKİYE KIYILARINDAKİ RÜZGAR DALGALARININ KISA DÖNEM İSTATİSTİĞİ Akbaşoğlu, Sinan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Özhan Ocak 2004, 74 sayfa Bu tez çalışmasında Türkiye kıyılarındaki üç merkezde (Alanya, Dalaman ve Hopa) alınan rüzgar dalgası kayıtlarının analizi yapılmıştır. Birey dalga özelliklerinin (dalga yüksekliği, dalga dönemi ve dalga dikliği) olasılık dağılımları hesaplanmış ve bu dağılımlar model dağılımlarla karşılaştınlmıştır. Gözlenen dağılımların model dağılımlarla uyum iyiliği £ testi ve Kolmogorov-Smirnov testleri kullanılarak kontrol edilmiştir. Birey dalga yüksekliği ve dönemlerinin ortak olasılık dağılımı da incelenmiş ve model dağılımlarla karşılaştınlmıştır. Çeşitli istatiksel dalga yüksekliği değerleri arasındaki ve çeşitli istatiksel dalga dönemi değerleri arasındaki ilişkiler araştırılmış ve elde edilen sonuçlar, model dağılımlardan elde edilen teorik değerler ve daha önce bildirilmiş bulunan ölçüm değerleri ile karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHORT-TERM STATISTICS OF WIND- WAVES AROUND THE TURKISH COAST Akbaşoğlu, Sinan M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Özhan January 2004, 74 pages In this thesis, the wind-wave records obtained at three locations along the Turkish coasts (Alanya, Dalaman and Hopa) are analyzed. Probability distributions of individual wave characteristics (wave height, wave period and wave steepness) are obtained and compared with the model distributions. Goodness of fit of the observed distributions is checked by Chi-square test and Kolmogorov-Smirnov tests. Joint probability distribution of individual wave heights and periods is also studied and compared with the theoretical distributions. The relationships among various statistical wave height parameters and statistical wave period parameters are investigated and compared with the theoretical and reported values.