Dynamic response and permanent displacement analysis of Akköprü Dam
Akköprü Barajının deprem tepkileri ve kalıcı deformasyon analizi
  1. Tez No: 153520
  2. Yazar: DENİZ ÜLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YENER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dolgu Barajlar, Kaya Dolgu Barajlar, Baraj Emniyeti, Depremler, Zemin Dinamiği, Dinamik Analiz, Sonlu Elemanlar Metodu, Kalıcı Deformasyon vı, Embankment Dams, Rockfill Dams, Dam Safety, Earthquakes, Soil Dynamics, Dynamic Analysis, Finite Element Method, Permanent Displacement IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZ AKKÖPRÜ BARAJININ DEPREM TEPKİLERİ VE KALICI DEFORMASYON ANALİZİ ÜLGEN, Deniz Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN Ocak 2004, 115 sayfa Bu çalışmada, Akköprü Barajının deprem hareketleri altındaki dinamik tepkilerinin analizi yapılmış ve kalıcı deformasyonları değerlendirilmiştir. İlk olarak, kritik kayma yüzeyi ve ona karşılık gelen kayma ivmesi bilgisayar programı SLOPE kullanılarak bulunmuştur. Bundan sonra, barajın dinamik malzeme özelliklerininin belirlenmesinde gerekli olan ortalama efektif gerilmelerini bulmak için sonlu elemanlar programı SAP2000 ile statik analiz yapılmıştır. Dinamik analizlerde 7 büyüklüğünde farklı dört senaryo deprem kullanılmıştır. Senaryo depremlerden ikisi Avrupa Kuvvetli Yer Hareketleri Veritabanından alınmış ve diğerleri de Erdik(1992) tarafından hazırlanan yapay deprem hareketi üreten XS programı ile oluşturulmuştur. Barajın dinamik analizleri sonlu elemanlar programı TELDYN kullanılarak yapılmıştır. Kritik kayma yüzeyindeki kalıcı deformasyonlar Newmark metodundan yararlanılarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak 0.20g maksimum yer ivmesine sahip 7 büyüklüğündeki bir deprem için barajın maksimum kalıcı deformasyonu 15.90 cm olarak bulunmuştur. Bununla beraber, farklı maksimum yer ivme değerlerine sahip deprem hareketleri altında barajın kalıcı deformasyonları hesaplanmış ve kalıcıdeformasyon miktarındaki artış oranının ivme miktarındaki artış oranından fazla olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC RESPONSE AND PERMANENT DISPLACEMENT ANALYSIS OF AKKÖPRÜ DAM ÜLGEN, Deniz M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN January 2004, 1 1 5 pages In this study, dynamic response of Akköprü Dam under earthquake motions is analyzed and the permanent displacements are evaluated. Initially, the critical slip surface of the dam and the corresponding yield acceleration are determined by using the computer program SLOPE. Then, by employing the finite element program SAP2000, static analyses are performed to obtain the mean effective stresses which are used in the determination of dynamic material properties of the dam. Four different scenario earthquakes having a magnitude of 7 are used in the dynamic analyses. Two of those scenarios are taken from European Strong Motion Database and the others are generated by XS artificial earthquake generation program prepared by Erdik (1992). Dynamic analyses of the dam are carried out by the finite element program TELDYN. Permanent displacements of the critical slip surface are calculated by utilizing the Newmark method. Consequently, for an earthquake having a magnitude of M=7 and a peak ground acceleration of 0.20g, the maximum permanent displacement of the dam is found to be 15.90 cm. Furthermore, the permanent displacements of the dam are calculated under base motions having different peak ground acceleration values and it is observed that the rate of increase iiiin the amount of permanent displacements is greater than the increase in the amount of peak ground accelerations.