Monitoring of chemical and isotopic compositions of geothermal waters along the North Anatolian fault zone
Kuzey Anadolu fay hattındaki jeotermal suların kimyasal ve izotopik bileşimlerinin izlenmesi
- Tez No: 153522
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN GÜLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Anadolu Fay Hattı, Sismisite, Jeotermal Sular İzotoplar, Kimyasal Kompozisyon, North Anatolian Fault Zone, Seismicity, Geothermai Waters, Isotopes, Chemical Composition
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Cte KU7.RY ANADOLU FAY HATTINDAKİ JEOTERMAL SULARIN KİMYASAL VE İZOTOPİK BİLEŞİMLERİNİN İZLENMESİ Süer, Selin Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Niigürs Güleç Eylül 2004, 140 sayfa Bu çaiişma, Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAFH) boyunca yer alan jeotermai suların, kimyasal (anyon-katyon) ve izotopik (SIS0-5D-'H) bileşimlerinin belirlenmesini ve olası zamansa! değişimlerinin, 2 yıllık izleme çalışması (2002-2003) süresince, sismik etkinlikler iie iiişkiier.diriimcsini amaçlamaktadır. Jeotermai sahalar Kuzey Anadolu Fayının 800 km'iik bir hattı boyunca yer almaktadır ve bunlar batıdan doğuya doğru Yalova, Ei'teni, Rolü, Mudurnu, Seben, Kurşunlu, Hamamözü, Gözlek ve Reşadiye sahalarıdır. KAFH' mn termal suları egemen olarak Na-HCOj. soğuk sulan ise egemen olarak Ca-HC03 karakterindedir. En yüksek sıcaklık (72.3°C) Seben sahasında kaydedilmiştir. Sıcak sular, 5.92-7,97 arasında değişen pH değerleri ile hafif asidikten baziğe doğru eğilim gösterirken, soğuk sular 6.50-8.83 arasında değişen pH değerleri ile daha baziktir.Hem sıcak hem de soğuk sular meteorik kökenlidir. Sıcak suların, soğuk sulara oranla daha düşük 8,öO-8D ve tritium değerlerine sahip olması jeotermal sistemdeki akiferierin daha yüksek seviyelerden beslendiğine ve suların yeraltı dolaşım sürelerinin uzun olduğuna işaret etmektedir (soğuk sularla karşılaştırıldığında). Zamansal değişimler, soğuk ve sıcak suların, hem iyonik hem izotopik bileşimlerinde izlenmektedir ve bunlar, soğuk sular için mevsimsel değişimleri, sıcak sular için ise sismisite-bağımlı değişimleri yansıtmaktadır. İzleme süresi boyunca KAFH' nda önemli (M>5) depremler olmamasına rağmen, Cl, "Tl ve bir ölçüye kadar da Ca ve SO4 bileşimlerinde kaydedilen zamansal değişimler, KAFİ I boyunca gerçekleşen sismik etkinlikler iie deneşmektedir. Bu bağlamda. Yalova sahası, sismisiteye bağlı değişimlerin daha iyi kaydedilmesinden dolayı özel önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MONITORING OF CHEMICAL AND ISOTOPIC COMPOSITIONS OF GEOTHERMAL WATERS ALONG THE NORTH ANATOLIAN FAULT ZONE Süer, Selin M. S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Milgün Güleç September 2004, 140 pages This study aims to determine the chemical (anion-cation) and isotopic compositions (5180-8D-3H) of the gcothermai waters along the North Anatolian Fault Zone (NAFZ) and highlight any possible seismicity-induced temporal variations during the course of two years (2002-2003) monitoring programme. The geothermai sites are alligned along a 800 km transect of the NAFZ and are. from west to east, Yalova, Efteni, Bolu, Mudurnu, Seben, Kurşunlu, Hamamözü, Göziek and Reşadiye. The thermal waters of NAFZ are dominantly Na-HCO?,, whereas the cold waters are dominantly Ca-HCO.-? in character. The highest temperature (72.3°C) is recorded in Seben. The hot waters are slightly acidic to alkaline in character with pH values ranging between 5.92-7.97, while the cold waters are comparatively more alkaline with pH values between 6.50-8.83.Both hot and the cold waters are meteoric in origin. The hot waters have lower SI80-5D and tritium values suggesting higher recharge altitudes for aquifers and longer residence times for waters, respectively, in the geothermai system (compared to the cold waters). Temporal variations are detected in both ionic and isotopic compositions of the cold and the hot waters, and these reflect seasonal variations for cold and seismicity-induced variations for hot waters. Although no major earthquakes (M>5) occurred along the NAFZ during the monitoring period, temporal variations recorded in CI and "Tl, and to a lesser extent in Ca and SO4 contents seem to correlate with seismicity along the NAFZ. In this respect, Yalova fieid deserves the particular attention since seismicity induced variations were better recorded in this field.