Investigation of solidification and crystallization of iron based bulk amorphous alloys
Demir bazlı metalik cam malzemelerin katılaşma ve kristalleşme davranışlarının incelenmesi
- Tez No: 153528
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT AKDENİZ, PROF. DR. AMDULLA MEKHRABOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İri ve Hacimli Cam Alaşımlar, Demir Bazlı Alaşım Sistemleri, Cam Oluşturma Yeteneği, Düzenlenme Enerjisi, Karışma Isısı, Kritik Soğuma Hızı vı, Bulk Amorphous Alloys, Ferrous Based Alloy Systems, Glass Forming Ability, Ordering Energy, Heat of Mixing, Critical Cooling Rate for Glass Formation IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın amacı, iri ve hacimli demir bazlı metalik cam alaşımların cam oluşturma yeteneklerinin simulasyonunu sağlayacak, teorik bir model oluşturmak, teorik çalışmanın sonuçlan doğrultusunda demir bazlı çok bileşenli amorf alaşımlar üretmek ve kristalleşme ve katılaşma kinetiğinin, üretilen demir bazlı amorf alaşımların iç yapı oluşumu üzerindeki etkisini analiz etmektir. Bu amaçla, öncelikle Fe - (Mo, B, Cr, Nb, C) - X (X = periyodik tablodan seçilmiş çeşitli alaşım elementleri) alaşım sistemlerinin cam oluşturma yeteneği, psedo-potensiyel yaklaşımındaki, alaşımların elektronik teorisi ve düzenli çözeltiler teorisi kullanılarak, yirmi farklı alaşım kompozisyonu için simule edilmiştir. Bunu takiben, teorik çalışmalarınsonuçları göz önüne alınarak, savurmak döküm yöntemiyle, sistematik döküm deneyleri gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, alaşım elementleri, argon atmosferi altında, alumina potalarda, indiksiyon yöntemiyle eritilmiş ve farklı şekillerdeki balar kalıplar içerisine dökülmüştür. Dökülen numuneler diferansiyel taramalı kalorimetri, X-ışınları kınımı, taramalı elektron mikroskobu ve optik mikroskop kullanılarak karakterize edilmiştir. Ayrıca, amorf faz oluşumunu doğrulamak amacıyla, dökülen numunelerin denge katılaşma ve denge-dışı katılaşma yapılan karşılaştırılmıştır. Deneysel çalışmaların sonuçları ile, teorik çalışmalardan elde edilen sonuçlar ve ilgili literatür arasında uyum gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to form a theoretical model for simulation of glass forming ability of Fe - Based bulk amorphous alloys, to synthesize Fe - based multicomponent glassy alloys by using the predictions of the theoretical study, and to analyze the influence of crystallization and solidification kinetics on the microstructural features of this amorphous alloys. For this purpose, first, glass forming ability of Fe - (Mo, B, Cr, Nb, C) - X ( X = various alloying elements, selected from the periodic table) ternary alloy systems were simulated for twenty different alloy compositions by using the electronic theory of alloys in pseudopotential approximation and regular solution theory. inThen, by using the results of the theoretical study, systematic casting experiments were performed by using centrifugal casting method. The alloying elements were melted with induction under argon atmosphere in alumina crucibles and casted into copper molds of different shapes. Characterization of the cast specimens were performed by using DSC, XRD, SEM, and optical microscopy. Comparison of equilibrium and non- equilibrium sohdification structures of cast specimens were also performed so as to verify the existence of the amorphous phase. Good agreement of the results of experimental work, with the predictions of the theoretical study, and the related literature was obtained.