An evaluation of the changing approaches to children's play spaces
Çocuk oyun alanları ile ilgili değişen yaklaşımların değerlendirilmesi
- Tez No: 153529
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP KAYASÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: oyun, oyun alanı, çocuk ihtiyaçları, çocuk haklan, geleneksel çocuk parkı, sokak. vı, play, play space, child's needs, child's rights, traditional playground, residential street. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Ondokuzuncu yüzyılda kentsel alan kullanımlarının özelleşmesi ve ayrılması çocuk oyun aktiviteleri için kentlerde formel alanlar belirlemeyi gerektirdi. Ondokuzuncu yüzyıl sonunda çocuklar için“geleneksel çocuk parkları”temin edildi. Fakat, formel olarak tasarlanmış, mekansal olarak ayrılmış oyun alanı kendi problemlerini de birlikte getirdi. Kentsel dokuda meydana gelen hızlı değişimler ve kentsel mekandaki motorlu araç egemenliği çocuğun bu tarz oyun alanlarına tek basma güvenli ulaşımını kısıtladı. Ayrıca,“geleneksel çocuk parkı”nın çocukların ihtiyaçlarına cevap vermek ve oyun aktivitesinin sürekliliğine katkıda bulunmak açısından verimli olmaması da eleştirilmeye başlandı.“Geleneksel çocuk parkları”nın“oyun”un sürekliliği için verimli olmamasından dolayı çocuklar, formel oyun alanları tasarlanmadan önce olduğu gibi, kendi gündelik (tasarlanmamış) oyun alanlarını oluşturmayı tercih ederler. Fakat, ebeveynlerin çocuklarının kentsel mekandaki güvenliği konusundaki kaygılan bu mekanlardaki oyun alanlarının,özellikle de en eski, geleneksel gündelik oyun alam olan“sokak”ın kullanımım kısıtlamaktadır. Bu nedenlerden dolayı çocukların oyun alışkanlıkları değişmiş ve günümüz çocuğu iç mekana daha bağımlı hale gelmeye başlamıştır. Eğer çocukların gelişim ihtiyaçlarım dikkate alacak olursak, dış mekanın çocuk gelişimine katkısı formel ve gündelik (tasarlanmamış) oyun alanları karşılaştırılarak yemden değerlendirilmelidir. Çocukların ihtiyaçları ve dış mekanın onların gelişimine katkısı ile ilgili olarak, daha iyi oyun alanları tasarlamak amacıyla bazı yaklaşımlar gelişmekte ve değişmektedir. Bu tez çocuk ihtiyaç ve haklarına kalıcı cevaplar vermek ve günümüz kentsel dokusunda“oyun”un sürekliliğine katkıda bulunmak açısından ne çeşit bir yaklaşımın etkili olabileceğini açıklamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the nineteenth century, specialization and segregation of land uses necessitated to identify formal spaces for child's play activity in the cities. In the late nineteenth century,“traditional playgrounds”were provided for children. However, formally designed, spatially segregated play space brought its own problems itself. Rapid changes in the urban pattern and dominance of cars in the urban environment restricted the safe accessibility of children to such play spaces by themselves. Also,“traditional playground”has been criticized because of its inefficiency to answer the needs of children and to contribute to the continuity of play activity. Due to the inefficiency of“traditional playgrounds”for the continuity of“play”, children prefer to establish their own informal play spaces, as it was before the introduction of formal ones. However, parental concerns regarding child's safety in the urban environment restrict the use of outdoor play spaces, especially the residential street which is the oldest mtraditional informal play space. For these reasons, children's play habits changed and children today are becoming more dependent to indoors. If child's developmental needs are considered, the contribution of outdoor environment to the development of children should be reevaluated by making comparison between formal and informal play spaces. Regarding children's needs and the contribution of outdoor environment to then- development, some approaches have been developing and changing to design better play spaces. Thus, this thesis tries to clarify that what kind of approach would be efficient in order to provide permanent answers for the needs and rights of children and for the continuity of“play”in today's urban pattern.