Optimal air defense strategies for a naval task group
Bir deniz görev grubu için optimal hava savunma stratejileri
  1. Tez No: 153536
  2. Yazar: ORHAN KARASAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL, DOÇ. DR. LEVENT KANDİLLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Savunma, Deniz Görev Grubu, Nizam, Silah Hedef Tahsis Problemi, Askeri Yöneylem Araştırması, Kuadratik Atama, Yer Seçimi. iv, Air Defense, Naval Task Group, Formation, Weapon Target Allocation Problem, Military Operations Research, Quadratic Assignment, Location. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
oz BİR DENİZ GÖREV GRUBU İÇİN OPTİMAL HAVA SAVUNMA STRATEJİLERİ Karasakal, Orhan Ph.D., Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nur Evin Özdemirel Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent Kandiller Ocak 2004, 214 sayfa Bu tezde, deniz görev gruplarının hava savunma problemlerinin çözümü için bir metodoloji geliştirilmiştir. Bu kapsamda, birbirine bağımlı iki problem ele alınmıştır. İlk problem, bir deniz görev grubunda bulunan gemiler üzerinde konuşlu hava savunma güdümlü mermilerinin tehdit hava hedeflerine optimal tahsisidir. Bu problemi Güdümlü Mermi Tahsis Problemi (MAP) olarak adlandırıyoruz. Sektör Tahsis Problemi (SAP) olarak adlandırdığımız ikinci problem, gemileri deniz üzerinde tanımlanmış sektörlere yerleştirmek suretiyle deniz görev grubu için etkin ve gürbüz bir hava savunma nizamının belirlenmesidir. MAP için üç ayrı güdümlü mermi tahsis modeli geliştirilmiştir. MAP çok hızlı reaksiyon ihtiyacı nedeniyle gerçek zamanlı çözümlere ihtiyaç duymaktadır. MAP, ihtiyacı karşılayacak şekilde çok kısa zaman içinde etkin çözümler üretebilen sezgisel yöntemler kullanılarak çözülmektedir. SAP için önerilen dal-smır algoritması kabul edilen iyi çözümler üretmektedir. Son olarak, MAP ve SAP problemleri arasındaki etkileşim tanımlanmış ve her iki probleme bütünleşik bir çözüm yöntemi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMAL AIR DEFENSE STRATEGIES FOR A NAVAL TASK GROUP Karasakal, Orhan Ph.D., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nur Evin Özdemirel Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Kandiller January 2004, 214 pages We develop solution methods for the air defense problem of a naval task group in this dissertation. We consider two interdependent problems. The first problem is the optimal allocation of a set of defensive missile systems of a naval task group to a set of attacking air targets. We call this problem the Missile Allocation Problem (MAP). The second problem called the Sector Allocation Problem (SAP) is the determination of a robust air defense formation for a naval task group by locating ships in predefined sectors on the surface. For MAP, we present three different mixed integer programming formulations. MAP by its nature requires real time solution. We propose efficient heuristic solution procedures that satisfy the demanding time requirement of MAP. We also develop mathematical programming models for SAP. Proposed branch and bound solution scheme for SAP yields highly satisfactory solutions. We characterize the interaction between MAP and SAP and develop an integrated solution approach.