Optimization of processing conditions during halogen lamp-microwave combination baking of cakes
Halojen lamba-mikrodalga kombinasyonu kullanılarak pişirilen keklerde işlem koşullarının optimizasyonu
  1. Tez No: 153535
  2. Yazar: KADRİYE MELİKE SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜM ŞUMNU, DOÇ. DR. SERPİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kek Pişirme, Halojen lamba, Mikrodalga, Optimizasyon, Yanıt Yüzey Metodu Vll, Cake Baking, Halogen lamp, Microwaves, Optimization, Response Surface Methodology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz HALOJEN LAMBA-MIKRODALGA KOMBİNASYONU KULLANILARAK PİŞİRİLEN KEKLERDE İŞLEM KOŞULLARININ OPTİMİZASYONU Sevimli, Kadriye Melike Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülüm Şumnu Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serpil Şahin Ağustos 2004, 88 sayfa Çalışmanın ana amacı, Yanıt Yüzey Yöntemi kullanılarak halojen lamba- mikrodalga kombinasyonu ile kek pişirme koşullarının optimizasyonudur. Ayrıca halojen lamba-mikrodalga kombinasyonu ile pişirilen keklerin fiziksel özelliklerinin, halojen lambası, mikrodalga ve konvansiyonel fırında pişirilenlerle karşılaştırılması da amaçlanmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, bağımsız değişken olarak; konvansiyonel fırın için pişirme zamanı; mikrodalga fırın için mikrodalga gücü ve pişirme zamanı; halojen lamba fırını için halojen lambanın gücü ve pişirme zamanı; ve kombinasyonlu firm için mikrodalga ve halojen lamba gücü ile pişirme zamanı kullanılmıştır. Çalışma sırasında keklerin ağırlık kaybı, özgül hacim, iç sertlik ve renkleri ölçülmüştür. Konvansiyonel fırında 175°C de 24 dakika pişirilen kekler, VIkontrol keki olarak belirlenmiştir. Keklerin nem kaybı, bağımsız değişkenler arttıkça bütün fırınlar için artmıştır. Keklerin özgül hacmi ve sertliği, mikrodalga gücü ile artarken üst halojen lambası ile azalmıştır. Renk oluşumu konvansiyonel fırındaki kadar olmasa da elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, işlem koşullarının optimizasyonu için yanıt yüzey metodu kullanılmıştır. Üst ve alt halojen lamba güçleri, mikrodalga fırın gücü ve pişirme süresi bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Optimum işlem koşullan üst halojen lamba gücü için %60, alt halojen lamba gücü için %70, mikrodalga gücü için %30 ve pişirme süresi için 5 dakika olarak bulunmuştur. Optimum işleme koşullarında pişirilen kekler renk hariç konvansiyonel fırındaki keklerle karşılaştınlabilir kalitede olmuştur. Kısaca, halojen lamba-mikrodalga kombinasyonunun kullanımı İle konvansiyonel pişirme süresini %79 azaltarak yüksek kaliteli kekler elde etmek mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF PROCESSING CONDITIONS DURING HALOGEN LAMP-MICROWAVE COMBINATION BAKING OF CAKES Sevimli, Kadriye Melike M.Sc., Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülüm Şumnu Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serpil Şahin August 2004, 88 pages The main objective of this study was to optimize processing conditions during halogen lamp-microwave combination baking of cake by using Response Surface Methodology. It was also aimed to compare quality of products baked in microwave-halogen lamp combination oven, halogen lamp oven, microwave oven and conventional oven. In the first part of the study, as independent variables, baking time for conventional oven; microwave power and baking time for microwave oven; halogen lamp power and baking time for halogen lamp oven and microwave power, halogen lamp power and baking time for halogen lamp-microwave combination oven were used. Weight loss, specific volume, firmness and color of the cakes were measured during the study. Cakes baked in conventional oven at 175°C for 24 minutes were IVdetermined as the control cakes. Weight loss of cakes increased with increasing independent variables for all oven types. Specific volume and firmness of cakes increased with increasing microwave power, but decreased with upper halogen lamp power. Color formation was achieved in the combination baking but not as much as in the conventional baking. Response Surface Methodology was used to optimize the baking conditions in the second part of the study. Upper and lower halogen lamp powers, microwave power and baking time were used as independent variables. Optimum processing conditions were found as 60% for upper halogen lamp power, 70% for lower halogen lamp power, 30% for microwave power and 5 minutes for baking time. Cakes baked at optimum baking conditions had comparable quality with conventionally baked ones, except color. In short, by the usage of halogen lamp-microwave combination oven it was possible to obtain high quality cakes by reducing of conventional baking time about 79%.