Discrete-time stochastic analysis of land combat
Kara muharebesinin kesik-zamanlı stokastik analizi
- Tez No: 153537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL, DOÇ. DR. LEVENT KANDİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kesik-Zamanlı Stokastik Model, Muharebe Modelleme, Zayiat Katsayı Tahmini, Askeri Uygulamalar. IV, Discrete-Time Stochastic Model, Combat Modeling, Attrition Rate Estimation, Military Applications. m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz KARA MUHAREBESİNİN KESİK-ZAMANLI STOKASTIK ANALİZİ Eliiyi, Uğur Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nur Evin Özdemirel Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent Kandiller Ocak 2004, 85 sayfa Bu çalışmada silah ve mühimmat planlamasında kullanılabilecek taktik seviyede bir kara muharebesi modelinin uygulaması ve deneysel analizi amaçlanmıştır. Küçük ve orta büyüklükte kuvvet seviyelerinde kullanılması amaçlanan söz konusu kesik-zamanlı stokastik model (DSM) tek atışta vuruş olasılıklarına dayanmaktadır. Muharebenin her iki tarafı için de kuvvetler heterojen varsayılmış, direkt ve alan atış tipleri kombinatoryel analiz teknikleri ile modellenmiştir. DSM, muharebe dışı kayıp ve angajman süreçlerini, kesikli takviye, kuvvet birleştirme ve bölme etkilerini de dikkate almaktadır. Modelin deneysel analizine ek olarak, deterministik ve stokastik Lanchester modellerinde kullanılan zayiat katsayılarının tahmini yapılırken DSM ve Lanchester modellerinin küçük ölçekli muharebe benzetimlerinde benzer sonuçlar vermesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISCRETE-TIME STOCHASTIC ANALYSIS OF LAND COMBAT Eliiyi, Uğur M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nur Evin Özdemirel Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Kandiller January 2004, 85 pages In this study, we present the implementation and experimental analysis of a modeling approach for analyzing tactical level land combat to generate information for weapon and ammunition planning. The discrete-time stochastic model (DSM), which can handle small and moderately large force levels, is based on single shot kill probabilities. Forces are assumed to be heterogeneous on both sides, and both directed and area fire types are modeled by means of combinatorial analysis. DSM considers overkills and can handle noncombat loss and engagement processes, discrete reinforcements, force combinations and divisions. In addition to experimenting with DSM, we estimate attrition rate coefficients used in Lanchester combat models, such that the two models will yield similar figures for force levels throughout the combat.