Synthesis of block conducting copolymers of cholesteryl functionalized thiophene and their use in the immobilization of cholesterol oxidase
Kolesterol fonksiyonlu tiyofen ile iletken kopolimerlerin sentezi ve kolesterol oksidaz emzimi için tutuklama matrisi olarak kullanılması
  1. Tez No: 153546
  2. Yazar: ALİ ÇIRPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal polimerleşme, iletken kopolimerler, enzim tutuklama, kolesterol oksidaz, invertaz. VI, Electrochemical polymerization, conducting copolymers, enzyme immobilization, cholesterol oxidase, invertase. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz KOLESTEROL FONKSİYONLU TİYOFEN ÎLE İLETKEN KOPOLİMERLERİN SENTEZİ VE KOLESTEROL OKSİDAZ EMZÎMİ İÇİN TUTUKLAMA MATRİSİ OLARAK KULLANILMASI Çırpan, Ali Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Şubat 2004, 115 sayfa Tiyofen-3 -asetik asitin kolesteril esteri (CM) ve poli(3-metiltiyenil metakrilat) (PMTM) kullanılarak iletken kopolimerlerin sentezleri ve karakterizasyonları gerçekleştirildi, p pozisyonunda kolesteril gurubu bulunan yeni bir politiyofen kimyasal olarak nitrometan/karbon tetraklorür solvent çifti içinde FeCb katalizörü kullanılarak polimerleştirildi. Ayrıca polimerleşme sabit akım elektroliz yötemi kullanılarak diklorometan içerisinde de gerçekleştirildi. Daha sonra elde edilen bu polimerlerle PCMİ (kimyasal yöntemle elde edilen), PCM4 (sabit akım elektrolizden elde edilen) ve CM ile pirol kullanılarak iletken kopolimerler sentezlendi. Tiyofen fonksiyonlu metakrilat monomeri (MTM) 3- tiyofen metanol ve metakriloil kloritin esterleşme reaksiyonu ile sentezlendi. Bumetakrilat monomeri azobis (izobutronitril) (AIBN) başlatıcısı kullanılarak serbest radical yöntemiyle polimerleştirildi. Poli (3-metiltienil metakrilat)/polipirol (PMTM)/PPy, poli(3-metiltienil metakrilat)/politiyofen (PMTM)/PTh aşı kopolimerleri sabit gerilim elektroliz yöntemi ile sentezlendi. Yalıtkan PMTM2 ile kaplanmış platin elektrotlar pirol ve tiyofenin polimerleşmesi sırasında anot olarak kullanıldı. Ayrıca PMTMİ polimerinin kendi kendine tiyofen ünitesinden tekrar polimerleştirilmesi galvanostatik ve kimyasal teknikler ile gerçekleştirildi. Elde edilen tüm ürünlerin karakterizasyonları CV, FTIR, NMR, DSC, TGA ve SEM teknikleri kullanılarak yapıldı. İletkenlik ölçümleri ise dört-nokta tekniği ile yapıldı. Sodyumdodesil sülfat (SDS) katkılı poli (3-metiltienil metakrilat) ile pirol ve tiyofen kopolimer matrisinde invertazın tutuklanması gerçekleştirildi.. Politiyofen de tutuklama matrisi olarak kullanıldı. Kolesterol oksidaz enzimi tiyofen-3-il asetik asit kolesteril ester ile polipirol (CM/PPy) ve polipirol (PPy) iletken polimer matrislerinde elektrokimyasal metotla tutuklandı. Destek elektrolit olarak p-toluen sulfonik asit kullanıldı. Enzim elektrotlarının kinetik parametreleri (Kinetic parametreler; Vmax ve Michealis-Menten sabiti; Km) ve kullanım ömürleri araştırıldı. Filimlerin yüzey morfolojileri incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF BLOCK CONDUCTING COPOLYMERS OF CHOLESTERYL FUNCTIONALIZED THIOPHENE AND THEIR USE IN THE IMMOBILIZATION OF CHOLESTEROL OXIDASE Çırpan, Ali Ph.D., Department Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare February 2004, 1 1 5 pages Synthesis and characterization of conducting copolymers were achieved by using thiophene-3-yl acetic acid cholesteryl ester (CM) and poly (3-methylthienyl methacrylate) (PMTM). A new polythiophene containing a cholesteryl side chain in the P-position was chemically polymerized in nitromethane/carbon tetrachloride using FeCİ3 as the oxidizing agent. Polymerization was also achieved by constant current electrolysis in dichloromethane. Subsequently, conducting copolymers of thiophene-3-yl acetic acid cholesteryl ester (CM), PCM1 (obtained from chemical polymerization method), PCM4 (obtained from constant current electrolysis) with pyrrole were synthesized. Thiophene functionalized 111methacrylate monomer (MTM) was synthesized via esterification of the 3- thiophene methanol with methacryloyl chloride. The methacrylate monomer was polymerized by free radical polymerization in the presence of azobis (isobutyronitrile) (AIBN) as the initiator. Graft copolymers of poly (3- methylthienyl methacrylate)/polypyrrole, (PMTM2/PPy) and poly (3- methylthienyl methacrylate)/polythiophene, (PMTM2/PTh) were synthesized by constant potential electrolyses. PMTM2 coated Pt electrodes were utilized as the anode in the polymerization of pyrrole and thiophene. Moreover, oxidative polymerization of PMTM1 was studied by galvanostatic and chemical techniques. Characterizations of the samples were performed by CV, FTIR, NMR, DSC, TGA and SEM analyses. Electrical conductivities were measured by the four-probe technique. Immobilization of invertase in conducting copolymer matrices, poly (3- methylthienyl methacrylate) with pyrrole and thiophene was achieved by constant potential electrolysis using the sodium dodecyl sulfate as the supporting electrolyte. Polythiophene was also used for immobilization matrices. Cholesterol oxidase has been immobilized in conducting copolymer of thiophene-3-yl acetic acid cholesteryl ester with polypyrrole (CM/PPy) and polypyrrole (PPy) by the electropolymerization method, p- Toluene sulfonic acid was used as a supporting electrolyte. Kinetic parameters (Kinetic parameters; Vmax and Michaelis-Menten constant; Km) and operational stability of enzyme electrodes were investigated. Surface morphology of the films was also examined.