Determination of silver by chemical vapour generation and atomic absorption spectrometry
Kimyasal buhar oluşturma ve atomik absorpsiyon spektrometri ile gümüş tayini
- Tez No: 153545
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrür Oluşturma, Kimyasal Buhar Oluşturma, Akışa Enjeksiyon, Atomik Absorpsiyon Spektrometri, Ag vu, Hydride Generation, Chemical Vapour Generation, Flow Injection, Atomic Absorption Spectrometry
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz KİMYASAL BUHAR OLUŞTURMA VE ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRİ İLE GÜMÜŞ TAYİNİ Öztürk, Çağla Pınar Yüksek Lisans., Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman September 2004, 66 pages Gümüş tayini için kimyasal buhar oluşturmalı atomik absorpsiyon spektrometri (KBOAAS) temelli bir yöntem geliştirildi. Gümüşün uçucu türleri, asitli ortamda sodyum tetraborat ile indirgemeyle oluşturuldu; bu türler bir gaz-sıvı ayırıcı yardımıyla alevle ısıtılmış bir kuvars tüp atomlaştırıcıya yollandı. Örnek, sisteme akışa enjeksiyon yöntemiyle verildi. Asit ve NaBH4 derişimleri, çözeltiler ve taşıyıcı gaz için akış hızları gibi parametreler optimize edildi. Kimyasal değiştirici özelliği iyi bilinen Pd ve DDTC etkileri de incelendi. Ni(ll), Co(ll), Cu(ll), Fe(lll), Au(lll), As(lll), Pb(ll), Se(IV) ve Sn(ll) için girişim çalışması yapıldı. 0.2 ml_ örnek hacmi için gözlenebilirle sınırı 7.5 ng ml_"1 (n=11) olarak bulundu. Alevli atomik absorpsiyon spektrometri (AAAS) yöntemine göre AE-KBO-AAS sistemi 5.6 kat duyarlılık artışı sağlamıştır. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SILVER BY CHEMICAL VAPOUR GENERATION AND ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY Öztürk, Çağla Pınar M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman September 2004, 66 pages A method for determination of silver has been developed based on chemical vapour generation atomic absorption spectrometry (CVGAAS). Volatile species of silver in acidified medium were generated by the reduction of sodium tetrahydroborate; these species were sent to a flame- heated quartz tube atomizer (QTA) following isolation by using a gas-liquid separator. Flow injection (Fl) was used for sample introduction. Optimization of parameters such as; concentrations of acid and NaBH4 concentration, flow rates of solutions and carrier gas were made. The influences of the well-known chemical modifier, Pd, and the effect of diethyldithiocarbomate (DDTC) were also examined. Interference study has been carried out for Ni(ll), Co(ll), Cu(ll), Fe(lll), Au(lll), As(lll), Pb(ll), Se(IV) and Sn(ll). A detection limit of 7.5 ng ml_"1 (n=1 1) was obtained with IVa 0.2 mL sample volume. With the FI-CVGAAS system 5.6 times sensitivity enhancement was achieved over flame atomic absorption spectrometry (FAAS).