Design scaling of aerobalistic range models
Ölçeklendirilmiş aeroballistik deneme modellerinin tasarımı
  1. Tez No: 153564
  2. Yazar: ÜMİT KUTLUAY
  3. Danışmanlar: DR. GÖKMEN MAHMUTYAZICIOĞLU, PROF.DR. TUNA BALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobalistik, Aerobalistik Test Altyapısı, Aerobalistik Test, Aerobalistik Test Modeli, kısıtılı eniyileme vıı, Aeroballistics, Aeroballistic Range, Aeroballistic Range Testing, Aeroballistic Range Models, constrained optimization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz ÖLÇEKLENDİRİLMİŞ AEROBALİSTİK DENEME MODELLERİNİN TASARIMI Kutluay, Ümit Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuna Balkan Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Gökmen Mahmutyazıcıoğlu Aralık 2004, 144 sayfa Bu çalışmanın amacı, aerobalistik deneme modellerinin en iyi konfîgürasyonlannm belirlenmesinde kullanılacak bir yöntem geliştirilmesidir. Aerobalistik Model tasarımında, model ile gerçek mühimmat arasında sağlanması gereken başlıca üç benzerlik gereksinimi vardır: dış geometri, ağırlık merkezinin konumu, eksenel eylemsizlik değerinin yanal eylemsizlik değerine oranı. Bunlara ek olarak, istenen test hızına en düşük miktarda barut kullanarak, en düşük yanma odası basınçları altında ulaşılabilmesi için modelin mümkün olduğunca hafif olması da gerekmektedir. Bu gereksinimler, ağırlık merkezi konumunu ve eylemsizliklerin oranım mümkün olduğunca yakın bir şekilde tuttururken, en düşük kütleye sahip olan ve fırlatma yüklerine dayanan en iyi model iç konfigürasyonunun bulunması ve modelde kullanılan malzemelerin seçilmesi şeklinde bir eniyileme problemi tanımlamaktadır. Bu problemin çözümü için bir tasarım yöntemi geliştirilmiş ve bu yöntem kullanılarak bir kod yazılmıştır. En iyilime problerninin tasarım değişkenleri olarak, modelin içerisinden çıkartılması gereken bir silindirin uzunluğu, yarıçapı ve bittiği nokta seçilmiştir. Eniyileme alt programı olarak, vıMatlab® yazılımının Optimization Toolbox fonksiyonları kullanılmış ve tasarım parametrelerinin kullanıcı tarafından kolaylıkla değiştirilebilmesi için bir de grafik arayüz tasarlanmıştır. Bu çalışma sonunda geliştirilen kod, tasarımcı için çok faydalı bir araç olsa da çıktıları son ürün üzerinde kullamlmak için değil, detaylı tasarıma girdi oluşturmak içindir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN SCALING OF AEROBALLISTIC RANGE MODELS Kutluay, Ümit M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuna Balkan Co-supervisor: Dr. Gökmen Mahmutyazıcıoğlu December 2004, 144 pages The aim of this thesis is to develop a methodology for obtaining an optimum configuration for the aeroballistic range models. In the design of aeroballistic range models, there are mainly three similarity requirements to be matched between the model and the actual munition: external geometry, location of the centre of gravity and the ratio of axial mass moment of inertia to the transverse mass moment of inertia. Furthermore, it is required to have a model with least possible weight, so that the required test velocities can be obtained with minimum chamber pressure and by use of niinimum propellant while withstanding the enormous launch accelerations. This defines an optimization problem: to find the optimum model internal configuration and select materials to be used in the model such that the centre of gravity location and the inertia ratio are matched as closely as possible while the model withstands the launch forces and has minimum mass. To solve this problem a design methodology is devised and an optimization code is developed based on this methodology. Length, radius and end location of an optimum cylinder which has to be drilled out from the model are selected as the design variables for the optimization problem. Built-in functions from the Optimization Toolbox of Matlab® are used in the optimization routine, and also a graphical user interface is ivdesigned for easy access to the design variables. The developed code is a very useful tool for the designer, although the results are not meant to be directly applied to the final product, they form the starting points for the detailed design.