Deploying and invoking secure WEB services over JXTA framework
JXTA çatısı için güvenli ağ servisleri yayılması ve kullanılması
  1. Tez No: 153563
  2. Yazar: İLHAMİ GÖRGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Ağ servisi, Eşler-arası, JXTA vıı, Security, Web service, Peer-to-peer, JXTA
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz JXTA ÇATISI İÇİN GÜVENLİ AĞ SERVİSLERİ YAYILMASI VE KULLANILMASI Görgün, İlhami Y. Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Asuman Doğaç Aralık 2004, 113 sayfa Ağ servisleri dağıtık çalışma için yeni bir görüş tanıtmaktadır ve tanıttıkları teknoloji yeni ağ uygulama tekniği inşa etmektedir. Ağ servisleri, Internet üzerinden bulunmalarım ve kullanılmalarını mümkün kılan herhangi bir yazılım parçası olarak tanımlanabilir ve standartlaşmış XML mesajlaşma sistemini kullanmaktadır. Eşler-arası terimi, hem alıcı hem de sunucu olarak davranan eşlerin paylaşılmış kaynaklarına ulaşımı mümkün kılan merkezileştirilmemiş sistemler sınıfını tanımlamaktadır. Bu çalışmada, JXTA eşler-arası ağlan için ağ servisi güvenliği sağlayarak ağ servisi teknolojilerinden faydalanabilmek için eşler-arası yaklaşımı kullanılmaktadır. JXTA, özellikle eşler-arası platformu için tasarlanmış bir ağ programlama ortamıdır. vıAğ servisleri için güvenliği sağlayabilmek için“WS~Security”,“XML Key Management Specification”,“WS~Trust”ve“WS-SecurityPolicy”tanımlamalan kullanılmaktadır.“WS-Security”temelde XML tabanlı yardımcı güvenlik veri içeriği için tanımlamadır ve“WS-Trust”ve“WS-SecurityPolicy”tanımlamaları için temel taş oluşturmaktadır.“WS-Trust”güvenlik jetonlarına ulaşma sürecini belirtmektedir. Bu çalışma ile tanıtılan eşler-arası ağ içerisinde bir eş,“güvenilir üçüncü sistem”olarak davranmak ve“XML Key Management Tanımlaması”ile belirtilen public-key mekanizmasının güvenliği ile ilgili süreçleri yerine getirmek işlemlerine adanmış durumdadır. Buna ek olarak, aynı eş, güvenlik jetonlarına ulaşma işlemini yerine getirmektedir.“WS-SecurityPolicy”tanımlamasına gelince ise, ağ servis kullanan eşler, ağ servis sağlayan eşlerin tercihlerini ve gereksinimlerini belirten bu tanımlamaya uymaktadırlar. Bu çalışma, JXTA çatışırım imkan verdiği eşler-arası ortamında ağ servislerinin kullanımı için, güvenli SOAP mesajlaşma mimarisi tanıtma amacı için yukarıda bahsedilen teknolojileri biraraya getirmektedir. Bu çalışma, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen SATINE projesinin bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEPLOYING AND INVOKING SECURE WEB SERVICES OVER JXTA FRAMEWORK Görgün, İlhami M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Asuman Doğaç December 2004, 113 pages Web services introduce a new paradigm for distributed computing, and the technology that it introduces constructs a new type of Web application. Web services can be described as any software that makes its discovery and invocation available over the Internet, and uses a standardized XML messaging system. The term peer-to-peer refers to a class of decentralized systems enabling the access of shared resources available on peers that are acting both as client and as server. In this work, a peer-to-peer approach is used to expoit Web service technologies by providing Web service security for JXTA peer-to-peer networks. JXTA is a network programming environment that has particularly been designed for the peer-to-peer platform. IVIn order to achieve the goal of secure Web services, the specifications“WS- Security”,“XML Key Management Specification”,“WS-Trust”and“WS- SecurityPolicy”are exploited.“WS-Security”is primarily a specification for an XML-based security metadata container, and is a building block for the specifications“WS-Trust”and“WS-SecurityPolicy”.“WS-Trust”defines the process of how to acquire security tokens. Within the peer-to-peer network that is proposed with this work, a peer is dedicated to act as a“trusted third party”and to manage the processes for incorporating the security of public-key infrastructure, which is defined by“XML Key Management Specification”. In addition, the same peer is dedicated to manage to acquire security tokens, which is defined by“WS-Trust”. As for“WS-SecurityPolicy”, Web service invoking peers conform to this specification that specifies how to define security assertions stating Web service provider's preferences and requirements. This work realizes and achieves the necessity of bringing together the technologies mentioned above in order to propose an architecture of secure SOAP messaging for Web service invocation in peer-to-peer environment that is provided by the JXTA framework. The work presented in this thesis is realized as a part of the SATINE project funded by the European Commission.