Transformation of cyclohexanone derivatives to bicyclic furan and pyrrole derivatives
Siklohekzanon türevlerinin çift halkalı furan ve pirol türevlerine dönüştürülmesi
  1. Tez No: 153568
  2. Yazar: EMRE YUSUF YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR TANYELİ, PROF. DR. İDRİS MECİDOĞLU AKHMEDOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzofuran, telrahidrobenzofuran, tetrahidroindol, doğal ürün, Benzofuran, tetrahydrobenzofuran, tetrahydroindole, natural product IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz SİKLOHEKZANON TÜREVLERİNİN ÇİFT HALKALI FURAN VE PİROL TÜREVLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ Yazıcıoğlu, Emre Yusuf Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli Ortak tez yöneticisi: Prof. Dr. İdris Mecidoğlu Akhmedov Temmuz 2004, 94 sayfa Tetrahidrobenzofuranlar ve tetrahidroindoller, gerek ilaç maddelerinin başlangıç maddesi olarak, gerekse yapısında heterohalkalı bileşik grupları bulunan çeşitli bileşiklerin ve doğal ürünlerin başlangıç maddesi olarak kullanılabilecek oldukça değerli iki bileşik sınıfıdır ve bu çeşit bileşiklerin değişik türevlerinin sentezi halen sentetik organik kimyanın önemli başlıklarından birisidir. Bu çalışmada biyoaktif özelliğe sahip olabilecek benzofuran ve tetrahidroindol türevleri, Stork-enamini veya Mn(OAc)3 alilasyonu yöntemiyle alillenmiş siklohekzanon türevlerinden sentezlenmiştir. Alillenmiş ketonlar daha sonra baz ile tepkime verdirilerek benzofuran türevlerine ya da primer aminlerle tepkime verdirilerek tetrahidroindol türevlerine dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSFORMATION OF CYCLOHEXANONE DERIVATIVES TO BICYCLIC FURAN AND PYRROLE DERIVATIVES Yazıcıoğlu, Emre Yusuf M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli Co-supervisor: Prof. Dr. İdris Mecidoğlu Akhmedov July 2004, 94 pages Tetrahydrobenzofurans and tetrahydroindoles are two very valuable classes of substances which have wide usage area; either as starting materials for drug substances or many other compounds which have fused heterocyclic rings in their structures and pharmacophore for many complex natural products; syntheses of derivatives of these compounds with different substitution patterns, is an exciting challenge for many scientists. Benzofuran and tetrahydroindole derivatives, which are potent bioactive substances, are synthesized from various cyclohexanone derivatives that are allylated by Stork-enamine or Mn(OAc)3 mediated allylation methods. Allylated ketones are later transformed to benzofuran derivatives upon treatment with base or tetrahydroindole derivatives upon treatment with primary amines.