Guidelines for a materials selection source for industrial design activity: A survey on the expectations of Turkish designers
Endüstri ürünleri tasarımı alanı için önerilen bir malzeme seçim kaynağı için kriterler: Türk tasarımcılarının beklentileri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 153577
  2. Yazar: ELVİN KARANA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY HASDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme Seçimi, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Material Selection, Industrial Design IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
oz ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI ALANI İÇİN ÖNERİLEN BİR MALZEME SEÇİM KAYNAĞI İÇİN KRİTERLER: TÜRK TASARIMCILARININ BEKLENTİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Karana, Elvin Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasarımı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Gülay Hasdoğan Temmuz 2004, 169 sayfa Bu tez, Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında malzeme seçim süreci ve tasarımcılar için özelleşmiş mevcut malzeme seçim kaynakları üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu nedenle, bu çalışmada, tasarımcıların malzeme ile ilgili edinmek istediği bilgiler ve bu konuda kullandıkları malzeme seçim kaynakları ve metotlar incelenir. Amaç, tasarımcıların ihtiyaçlarına ve bir malzeme seçim kaynağından beklentilerine dayanarak, bu tür bir kaynak için kriterler önermektir. Tez, varolan malzeme seçim kaynakları ile ilgili literatürün eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirilmesini ve Türkiye' de çalışan 20 tasarımcıya uygulanan bir alan çalışmasını içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GUIDELINES FOR A MATERIALS SELECTION SOURCE FOR INDUSTRIAL DESIGN ACTIVITY: A SURVEY ON THE EXPECTATIONS OF TURKISH DESIGNERS Karana, Elvin M.S., Department of Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülay Hasdoğan July 2004, 169 pages This thesis focuses on the material selection process in industrial design activity and existing material selection sources particularly used by industrial designers. Therefore, in this study, the knowledge about materials the designers need, and materials selection sources and the methods they use are explored. The aim is, to propose guidelines for a materials selection source basing on the designers' needs and expectations from such a guide. The thesis consists of a critical review of the literature on existing materials sources and a field study conducted with 20 industrial designers practicing in Turkey.