The environmental regulation and restoration project of five buildings in Çerkeş
Çerkeş'te beş evin restorasyon ve çevre düzenleme projesi
  1. Tez No: 2716
  2. Yazar: AYDANUR YANIK(YENEL)
  3. Danışmanlar: GÜL ASATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çerkeş, geleneksel karakteristik, sağlıklaştırma, koruma, restorasyon, Çerkeş, Traditional Characteristic, Rehabilitation, Preservation, Restoration
  7. Yıl: 1987
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışma, Çerkeş'teki geleneksel Anadolu evlerinin karakteristiklerini taşıyan beş evi kapsamaktadır. Tezin birinci bölümünde, seçilen yerin yakın çevresinin analizi yapılmıştır. Analizin amacı, Çerkeş'in genel çatısı içinde beş yapının değerlendirilebilmesi için gerek li bilgiyi elde etmektir. Çalışmanın ikinci bölümünü seçilen yapıların dökümü oluşturmaktadır. Bu bölüm yapıların fotoğraf ik belgelen mesini, yazılı ve çizimli tanımlarını kapsamaktadır. Tarihi araştırma ve karşılaştırmalı çalışma üçüncü bölümdür. Bu bölümün sonuçları ile dördüncü bölüm olan Restitüsyon aşamasına geçilmiştir. - 111 -Yapıların genel değerlendirmesinden sonra tez konusu nun yönlenmesini doğrudan etkileyecek olan planlama çalışma ve uygulamaları eleştirilerek beşinci bölümde çevre ölçeğin de koruma kararları verilmiştir. Bu bölüm tek yapı ölçeğin deki müdahaleleri etkileyecek olan restorasyon prensiplerini de kapsamaktadır. Çalışmanın son bölümünde, tanımlanan ilkelere bağımlı olarak yapı adası ölçeğinde öneri restorasyon projesi hazır lanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is concentrated on five residental buildings shoving the characteristics of traditional Anatolian houses in Çerkeş. In the first phase of the thesis, the nearby environ ment of the selected site had been analysed. The aim of this analysis was to derive sufficient information to evaluate the five buildings within the general framework of Çerkeş. The second phase of the study is the documentation of the selected buildings. This section covers the measured drawings, verbal description and photographic documentation of the buildings. - x -Historical research and the comperative study is the third phase of the study. The results of this section had given the guidelines of the Restitution scheme which is the fourth phase. After the general evaluation of the buildings, the planning activities affecting the future of the subject of the thesis had been criticised and conservation decisions for the environmental scale had been given in the fifth phase. This section also covers the restoration principles which will guide the interventions to be done in single building scale. At the last phase of the study, restoration project of the block in relation to above-mentioned had been prepared.