Interest point matching across arbitrary views
Rastgele görüntülerde ilgi noktası eşleme
- Tez No: 153585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ALATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İlgi noktası, eşleme, stereo eşlik, ölçek uzayı, değişmez. vıı, Interest point, matching, stereo correspondence, scale-space, invariant
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz RASTGELE GÖRÜNTÜLERDE İLGİ NOKTASI EŞLEME Bayram, İlker Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Aydın Alatan Haziran 2004, 129 sayfa Bir bilgisayarın 'görmesini' sağlamak, hiç kuşku yok ki günümüzün en güç problemlerinden birisidir. Başarılı olunduğu takdirde doğabilecek olağan uygulamaların yanı sıra, çözüm biyolojik görmenin de nasıl gerçekleştiğine ışık tutabilir veya en azından bir fikir verebilir. Başarılı algoritmalara giden yolda birçok problem, farklı, birbirine tekabül eden işaretlerin farklı bakış açılarından bulunabilmesine gereksinim duymaktadır. Bu probleme eşlik problemi denir. Örneğin, aynı sahnenin farklı açılardan çekilmiş iki fotoğrafı verildiğinde, eğer kameraların birbirine göre konumları ve kameraların iç parametreleri biliniyorsa, uzaydaki bir noktanın kameralara göre 3-boyutlu koordinatları, noktanın görüntüsünün nerede olduğu her iki fotoğrafta da tespit edildiği takdirde, saptanabilir. İlginçtir ki, kamera konumları ve iç parametreleri, yeterli sayıda birbirine karşılık gelen işaret bulunabiliyorsa, yalnızca bu bilgi kullanılarak elde edilebilir. Bu anlamda, iM alt problem, sözü geçen işaretlerin nasıl seçileceği ve bu yapıldıktan sonra bunların nasıl eşleneceği, incelenmiştir. Fotoğrafların rastgele olması VInedeniyle, eşlenecek işaretler olarak alınan ilgi noktalarının çıkarılmasında ve bunların eşlenmesinde birtakım değişmez yöntemler kullanılmıştır. Bu fikirleri ve yöntemleri takdir edebilmek amacıyla, ölçek-uzayı, dönel ve ilgin değişmezler gibi kavramlar tanıtılmıştır. Problemin geometrisi kısaca gözden geçirilmiş ve epipolar kısıtlaması istatistiksel aykırı değer reddetme yöntemleri kullanılarak uygulanmıştır. Basit ilintiye dayalı yöntemlerin kısa taban çizgisine sahip fotoğraf çiftlerindekL tatmin edici başarımına rağmen, benzetim sonuçları, bahsedilen değişmezlerin gerekli olduğu durumlarda kullanılmalarıyla başarımı iyileştirdiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEREST POINT MATCHING ACROSS ARBITRARY VIEWS Bayram, İlker M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Aydın Alatan June 2004, 129 pages Making a computer 'see' is certainly one of the greatest challanges for today. Apart from possible applications, the solution may also shed light or at least give some idea on how, actually, the biological vision works. Many problems faced en route to successful algorithms require finding corresponding tokens in different views, which is termed the correspondence problem. For instance, given two images of the same scene from different views, if the camera positions and their internal parameters are known, it is possible to obtain the 3-Dimensional coordinates of a point in space, relative to the cameras, if the same point may be located in both images. Interestingly, the camera positions and internal parameters may be extracted solely from the images if a sufficient number of corresponding tokens can be found. In this sense, two subproblems, as the choice of the tokens and how to match these tokens, are examined. Due to the arbitrariness of the image pairs, invariant schemes for extracting and matching interest points, which were taken as the tokens to be matched, IVare utilised. In order to appreciate the ideas of the mentioned schemes, topics as scale-space, rotational and affine invariants are introduced. The geometry of the problem is briefly reviewed and the epipolar constraint is imposed using statistical outlier rejection methods. Despite the satisfactory matching performance of simple correlation-based matching schemes on small-baseline pairs, the simulation results show the improvements when the mentioned invariants are used on the cases for which they are strictly necessary.