Determination of germanium at trace levels by chloride generation atomic absorption spectrometry
Eser miktarlardaki germanyumun klorür oluşturma atomik absorpsiyon spektrometri ile tayini
  1. Tez No: 153584
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRVET VOLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Germanyum, Germanyum tetraklorür, Buhar oluşturma, Atomik absorpsiyon spektrometri vii, Germanium, Germanium tetrachloride, Vapour generation, Atomic absorption spectrometry
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZ ESER MİKTARLARDAKİ GERMANYUMUN KLORÜR OLUŞTURMA ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRİ İLE TAYİNİ Kaya, Murat Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mürvet Volkan Temmuz 2004, 85 sayfa Eser miktarlardaki germanyum, germanyum tetra klorürün buharlaştırılması yoluyla alevli atomik absorpsiyon spektrometri kullanılarak tayin edilmiştir. Sürekli akış reaktörü kullanılarak, derişik hidroklorik asit çözeltisiyle karıştırılmış, örnek çözelti 80 C ye ısıtılarak oluşan uçucu germanyum tetraklorür N20-C2H2 alevli AAS'ye gönderilmiştir. Germanyum klorürün buharlaşması için gerekli şartlar ayrıntılı olarak incelenmiş ve yöntemin gerçek örneklerde ve standart referans maddelerde bulunan eser miktarlardaki germanyumun tayinine uygulanabilirliği gösterilmiştir. Yöntemin gözlenebilme sınırı, 3s baz alınarak, 0.034 ng mL“1 olarak bulunmuştur. 1 ng mL”1 germanyum derişimi için bulunan vitekrarlanabilirlik, bağıl standart sapma olarak 0.3 % dir. Önerilen yöntemin yüksek seçiciliğine bağlı olarak hiçbir girişim etkisi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF GERMANIUM AT TRACE LEVELS BY CHLORIDE GENERATION ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY Kaya, Murat M.Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Mürvet Volkan July 2004, 85 pages Trace amounts of germanium is determined by flame atomic absorption spectrometry by utilizing the vaporization of germanium tetrachloride. Using a continuous flow reactor, sample solution is mixed with concentrated hydrochloric acid and heated to 80° C to form volatile germanium tetrachloride which can be subsequently sent to N20-C2H2 flame AAS. The necessary conditions for the volatilization of germanium tetrachloride are investigated in detail and the applicability of the method for the determination of trace amounts of germanium in real samples and standard reference materials are presented. Detection limit of the method, based on 3s, was 0.034 ng mL“1 using a sample of 1 mL. The precision was 0.3 %, expressed as IVthe relative standard deviation for a germanium concentration of 1 ng mL”1. Owing to the high selectivity of the proposed method, no interference effect was observed.