Radar propagation modelling using the split step parabolic equation method
Ayrık basamak parabolik dalga denklemi kullanarak radar propagasyon modellemesi
  1. Tez No: 153604
  2. Yazar: ALPASLAN TÜRKBOYLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT SENCER KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radar Simülasyonu, Propagasyon, Parabolik Dalga Denklemi, Ayrık Basamaklı Fourier Dönüşüm, Radar Simulation, Propagation, Parabolic Wave Equation, Split-Step Fourier Transform IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Öz AYRIK BASAMAK PARABOLİK DALGA DENKLEMİ KULLANARAK RADAR PROPAGASYON MODELLEMESİ Türkboyları, Alpaslan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Seyit Sencer Koç Ocak 2004, 50 sayfa Bu doküman ayrık basamaklı parabolik dalga denklemini (PDD) kullanarak radar propagasyonu mo denenmesini tanıtmaktadır. Troposferdeki elektromanyetik dalga propagasyonunu kestirmek için Ayrık Basamaklı Fourier (ABF) dönüşüm tekniğini kullanan bir bilgisayar program geliştirildi. Frekans, polarizasyon, anten yayılma paterni, anten yüksekliği, irtifa açısı ve arazi şekli parametrelerini modele girmek mümkün olmaktadır. Düzensiz arazi şekillerini modellemek için; merdiven arazi ve uyumlu haritalama yöntemleri kullanılmıştır. Sınır empedans şartlarını sağlamak için karma Fourier dönüşümü (KFD) kullanıldı. Yapılan farklı yuvar lamaların sınırları ve şartları ifade edilmiştir. Kullanışlı bir arayüze sahip olan propagasyon modeli, RPPT (Radar Propagasyon Kestirim Aracı) Matlab 6.0'da geliştirilmiştir. RPPT'de farklı uygulamalar için farklı PDD teknikleri seçilebil mektedir. Sonuçlar, tek-yol propagasyon faktörü ve yol kaybı desibel cinsinden mesafeye bağlı olarak gösterilmektedir. Modelin farklı durumları ele alabilme ka biliyetine ve hassasiyetine sahip olduğunu göstermek için, farklı PDD teknikleri ve propagasyon modelleri arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Okuyucunun tro-posferik propagasyon hakkında genel bilgi sahibi olduğu varsayılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RADAR PROPAGATION MODELLING USING THE SPLIT STEP PARABOLIC EQUATION METHOD Türkboyları, Alpaslan M.S., Department of Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Seyit Sencer Koç January 2004, 50 pages This document describes radar propagation modelling using split step par abolic wave equation (PWE) method. A computer program using Fourier split- step (FSS) marching technique is developed for predicting the electromagnetic wave propagation in troposphere. The program allows specification of frequency, polarization, antenna radiation pattern, antenna altitude, elevation angle and terrain profile. Both staircase terrain modelling and conformal mapping are used to model the irregular terrain. Mixed Fourier transform is used to implement the impedance boundary conditions. The conditions and the limits of different approximations are stated. The propagation code, RPPT (Radar Propagation Prediction Tool) is developed in Matlab 6.0 with a user friendly GUI. Different PWE methods can be selected in RPPT for different applications. The results are presented as one-way propagation factor and path loss in decibels versus range. Comparisons are made between different PWE techniques and other propagation models to demonstrate the ability and accuracy of the present model to accom modate various situations. It is assumed that the reader is familiar with the tropospheric propagation. m