On-line controller tuning by MATLAB® using real system responses
Gerçek sistem tepkilerini kullanarak MATLAB® yardımıyla gerçek zamanlı denetleç ayarlanması
  1. Tez No: 153637
  2. Yazar: SEDA PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNA BALKAN, PROF. DR. BÜLENT PLATİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim birimi ölçütlerinin ayarlanması, Gerçek zamanlı denetim, yinelemeli geribeslemeli denetim sistemleri, Controller tuning, Hardware-in-the-loop simulation, On-line tuning, Iterative feedback control IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET GERÇEK SİSTEM TEPKİLERİNİ KULLANARAK MATLAB® YARDIMIYLA GERÇEK ZAMANLI DENETLEÇ AYARLANMASI PEKTAŞ, Seda Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuna Balkan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent E. Platin Kasım 2004, 120 sayfa Bu tez, esas olarak, matematik modeli bulunmayan bir sistemin denetim sisteminin ayarlanmasını amaçlamaktadır. Bu amaç için, MATLAB® 6.5 programının Nonlinear Control Design (NCD) biriminde var olan en iyileme algoritması gerçek zamanlı uygulamalara hazjr hale getirilmiş ve diğer bir MATLAB® birimi olan Jleal Time Windows Target (RTWT) desteğiyle gerçek zamanlı yapılan benzetim tekniğiyle birlikte kullanılmıştır. Öncelikle gürültü içeren bir DC motor konum denetim sistemi modeli MATLAB® / SIMULINK yardımıyla hazırlanmış ve algoritmada yapılan modifikasyonlar belirli yönlerden test edilmiştir. Daha sonra, ayar algoritmasının kullanacağı verileri doğrudan alacağı fiziksel sistem (DC motor konum denetim sistemi) kullanılarak bahsi geçen metodun doğrulanması yapılmış ve kullanıcı tarafından tanımlanmış kısıtlamalarla belirlenen tasarım ölçütleri sağlanarak optimizasyon başarıyla sonuçlandırılmıştır. DC motor konum denetim sisteminin tepkilerindeki iyileşmeler iki ayrı durum çalışmasında gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON-LINE CONTROLLER TUNING BY MATLAB® USING REAL SYSTEM RESPONSES PEKTAŞ, Seda M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuna Balkan Co-Supervisor: Prof. Dr. Bülent E. Platin November 2004, 120 pages This thesis attempts to tune any controller without the mathematical model knowledge of the system it is controlling. For that purpose, the optimization algorithm of MATLAB® 6.5 / Nonlinear Control Design Blockset (NCD) is adapted for real-time executions and combined with a hardware-in-the-loop simulation provided by MATLAB® 6.5 / Jleal-Time Windows Target (RTWT). A noise- included model of a DC motor position control system is obtained in MATLAB® / SIMULINK first and simulated to test the modified algorithm in some aspects. Then the presented methodology is verified using the physical plant (DC motor position control system) where tuning algorithm is driven mainly by the real system data and the required performance parameters specified by a user defined constraint window are successfully satisfied. Resultant improvements on the step response behavior of DC motor position control system are shown for two case studies.