Design and construction of an educational pump bench with operational controls
Eğitimsel bir pompa düzeneğinin operasyonel kontrolleri ile dizaynı ve yapımı
- Tez No: 153636
- Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pompalama sistemlerinde otomasyon, eğitim amaçlı pompa düzenekleri, değişken tahliye yüksekliği, kısma kontrolü, değişken frekans sürücüsü, VFD, pompa hız kontrolü, Automated pumping system, educational pump setup, variable geometric head, throttling control, variable frequency drive, VFD, pump speed control
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
VI ÖZ EĞİTİMSEL BİR POMPA DÜZENEĞİNİN OPERASYONEL KONTROLLERİ İLE DİZAYNI VE YAPIMI GÜNER, Berkay Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kahraman ALBAYRAK Aralık 2004, 159 sayfa Otomatik pompa sistemlerine ait sistem karakteristiklerinin, yıpranma, borulardaki eskime ve sistemde toplanan tortu ve/veya konfigürayon değişikliklerinden kaynaklanan nedenlerle değişikliklere uğraması söz konusu olabilir. Bu tip değişiklikler, her durum için kendine has şekilde, asli fiziksel sistem gereksinimleri ve kontrol algoritmaları arasında bağdaşmazlıklara neden olabilmektedir. Fiziksel sistem ve onu kontrol etmekte olan yazılım arasındaki sözkonusu uyumsuzluk, pompanın verimsiz çalıştırılmasına hatta sistem bileşenlerinde geçici olarak meydana gelen aksaklıklar yada sistem bileşenlerinin uygun olmayan koşullar altında çalıştırılmaları esnasında meydana gelen kalıcı hasarlar nedeniyle, bütün sistemin çalıştırılamaz hale gelmesine yol açabilir. Bu çalışmada yukarıda bahsedilen durumların eğitim ve öğretim amaçlı olarak görselleştirilebilmesi için değişken tahliye yüksekliklerinde çalışan otomatize edilmiş bir deneysel pompa düzeneğinin operasyonel bileşenleri ile birlikte (mekanik, elektronik, enstrümantasyon), tasarımı, üretimi ve düzeneğe ait denetim ve kontrol yazılımlarının hazırlanması amaçlanmıştır.vıı Yazılımın sistem karakteristiklerine dair verilerinin toplanmasını sağlayan modülü (sistem test modülü) pompa ve sistem karakteristiklerinin herhangi bir nedenden dolayı değişmesi durumunda (kısılan vana, pompa hızının değişmesi, debinin veya tahliye yüksekliğinin değişmesi v.b) yeni pompa ve sistem karakteristiklerinin tanımlanmasını mümkün kılmaktadır. Daha sonra pompa operasyon modülü, kullanıcının yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı meydana gelen değişiklerin etkileri hakkında karşılaştırmalı yargılara varmasını sağlamaktadır. Yukarıda bahsedilen test aşamalarının ve denetiminin gerçekleştirilmesi amacına, hepsi özel olarak yapılan bir Ana Kontrol Devre (AKD) Kartı'na bağlanmış, 4 adet basınç transdüseri, bu çalışma için özel olarak üretilen pozisyon geri beslemeli DC motor kontrollü kısma vanası ve bir değişken frekans sürücüsü (DFS) kullanılmak suretiyle ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF AN EDUCATIONAL PUMP BENCH WITH OPERATIONAL CONTROLS GÜNER, Berkay M.s.D, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kahraman ALBAYRAK December 2004, 159 pages System characteristics of automated pumping systems may change due to wear, aging of piping, and accumulation of deposits in the system and/or due to configuration changes. Such changes might result in conflicts between the controlling algorithms and the actual system requirements for each particular case. The said mismatch between the actual physical system and the software controlling it, may result in inefficient operation of the pump which may even lead to total system failures (overpressurization of instrumentation and sensing elements etc.) due to temporary malfunctioning of the system components or permanent damages incurred by them during operating under unsuitable conditions. It is intended in this study to design and construct an experimental automated pump bench with operational components (mechanical, electronical and instrumentation etc.), serving in a system introducing multiple geometric heads and its controlling and monitoring software in order to visualize effects of the above-mentioned cases for education and training purposes.System characteristics data acquisition module (system test module) provides the means of recognizing new pump and system characteristics, provided that they were changed due to some reason (throttled valve, changed pump speed, changed flowrate or elevation of discharge etc.). Then the pump operation module enables users to make comparative judgments by observing the effects of the above- mentioned changes. Above-mentioned testing sequence and monitoring of changing physical quantities were achieved by employing four pressure transducers, a custom made DC motor operated -throttling valve with position feedback which was designed and constructed specifically for this study and a variable frequency drive (VFD) which were all connected to a custom made Main Control Circuit (MCC) Board.