Design and implementation of semantically enriched WEB services in the healthcare domain
Mantıksal olarak zenginleştirilmiş ağ servislerinin sağlık alanında tasarlanması ve uygulanması
- Tez No: 153638
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Tıp Bilişimi, Ağ Servisleri, Mantık, Birlikte İşleyebilirlik. vıı, Medical Informatics, Web Service, Semantic, Healthcare, Interoperability
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
oz MANTIKSAL OLARAK ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ AĞ SERVİSLERİNİN SAĞLIK ALANINDA TASARLANMASI VE UYGULANMASI Altmtakan, Ümit Lütfü Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Aralık 2004, 123 sayfa Sağlık Bilgi Sistemleri, sağlık alanındaki ortakların bilgi değişim noksanlığından olumsuz etkilenmektedir. Dağınık ve heterojen uygulamalar arasında birlikte işleyebilirliğin sağlanması, mevcut sağlık bilgi sistemlerinin temel ihtiyaçlarından biridir. Sağlık bilişimi, iletişim ve entegrasyon sorunlarının yamsıra, tabiatı gereği kompleks bir yapı taşımaktadır; veri ve bilgiyi beraber içermektedir. Her geçen gün artan standartlar ve bu standartların aynı bilgi parçacıklarını farklı yapılarda sunmaları, alandaki diğer bir problemi oluşturmaktadır. Ortamdan ve uygulamadan bağımsız olmaları, Ağ servislerinin, sağlık alanındaki birlikte işleyebilirlik probleminin çözümünde doğal bir tercih olacağını göstermektedir. Elektronik sağlık kayıtlarının standartlaştırılması yerine, bu kayıtlara erişimin WSDL ve SOAP gibi kabul edilmiş standartlar kullanılarak sağlanması, sağlık bilgi sistemleri arasındaki entegrasyon probleminin çözümüne katkı sağlayacaktır. Ancak, mantıksal tanımlamaları yapılmadan, sağlık sistemlerinde Ağ servislerinin kullanılması alandaki sorunları çözmeye yeterli olmayacaktır. vıBu tez çalışmasında, sağlık alanında ağ servisleri oluşturup, bu servislerin fonsiyonalitelerine göre sınıflandırılması ile, hastane gibi sağlık kuruluşları arasında, birlikte işleyebilirliğin sağlanabileceğinin gösterilmesi hedeflenmiştir. Geliştirilen sistem, Artemis P2P ortamına dayanmakta ve sistemin örnek uygulaması da aynı ortamda gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF SEMANTICALLY ENRICHED WEB SERVICES IN THE HEALTHCARE DOMAIN Altmtakan, Ümit Lütfü M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç December 2004, 123 pages Healthcare Informatics suffers from the lack of information exchange among domain partners. Allowing cooperation among distributed and heterogeneous applications is a major need of current healthcare information systems. Beyond the communication and integration problems, medical information itself is by nature complex, combined with data and knowledge. The increasing number of standards and representation of the same data in different structures using these standards constitute another problem in the domain. Platform and implementation independency makes Web service technology the natural way to solve the interoperability problems in the healthcare domain. Standardizing the access to data through WSDL and SOAP rather than standardizing the electronic health record will help to overcome the integration problems among different standards in medical information systems. However, introducing Web services to the healthcare systems will not suffice to solve the problems in the domain unless the semantics of the services are exploited. IVThis thesis aims to show that by generating web services and classifying these services through their functionalities, it is possible to achieve the interoperability among healthcare institutes, such as hospitals. The designed system is based on Artemis P2P Framework, and the annotation of the system is realized in the same framework.