Sosyal içerikli afiş tasarımlarında bir çözümleme yöntemi olarak metafor
The metaphor as an analysis method in social contented poster designs
- Tez No: 667094
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TOMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sosyal İçerikli Afiş Tasarımı, Yaratıcılık, Metafor, Social Contented Poster Design, Creativity, Metaphor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde insan hakları, savaş, iş hakkı, çocuk ölümleri, ırkçılık, küresel ısınma, eşit sağlık hakkı, organ bağışı gibi küresel ölçekli toplumsal sorunlar zamanla çoğalmaktadır. Toplumsal sorunlar hakkında farkındalık oluşturmak isteyen organizasyonlar, topluluklar ve tasarımcılar bir iletişim biçimi olarak sosyal içerikli afişleri bir araç olarak kullanmaktadırlar. Genellikle ulusal ve uluslararası yarışma platformları toplumsal sorunlar hakkında farkındalık amacıyla tasarımcıları sosyal içerikli afişleri tasarlamaları yönünde çağırıda bulunurlar. Sosyal içerikli afiş tasarımları kitlelere bir konu kapsamında mesaj iletme, bilgilendirme, farkındalık oluşturabilme, tutum geliştirebilme ve davranış değiştirebilme ya da manipülatif bir nitelik sergileyebilme misyonu üstlenirler. Sosyal içerikli afişlerin etkilenme oranı tasarımın yaratıcı, özgün, işlevsel ve estetik olabilmesiyle doğrudan ilintilidir. Afiş tasarımlarında saptanan bir tasarım problemine ilişkin işlevsel sonuca ulaşabilmek ve yaratıcı fikri ortaya çıkarabilmek tasarım sürecinin başarılı şekilde uygulanması ve birtakım çözümleme yöntemlerinin kullanılması büyük ölçüde etkilemektedir. Böylelikle tasarımcılar sosyal içerikli afiş tasarımlarında hem görsel olarak algılanabilir hem de anlamsal açıdan doğrulanabilir, dikkat çekici, yaratıcı, özgün ve başarılı sonuçlar ortaya koyabilir. Tasarım problemleri çözümleme yöntemleri kapsamında metafor da bir yaklaşım biçimi olarak değerlendirilebilir. Metafor, kavramlar veya nesneler arasında benzerlik esasına dayanır. Afişlerin tasarım sürecine bağlı olarak bilgi edinme ve düşüncelerin kuluçkalama sürecinde birtakım yaratıcı düşüncelerin analiz edilerek sentezlenmesi aşamasında metafor benzerliklerinden yararlanılabilir. Yaratıcı düşünceyi görselleştirmek ve bilinmeyen soyut karmaşık bir kavramı somutlaştırmada metaforlar afiş tasarımlarında çok fazla kullanılırlar. Bu nedenle metaforlar, önemli bir çözümleme yöntemi olarak değerlendirilebilir. Buna bağlı olarak metaforun doğru kullanılması tasarlanacak olan sosyal içerikli afişin daha yaratıcı, özgün ve işlevsel olmasına yardımcı olabilir. Bu açıdan metaforlar başarılı bir şekilde çözümlendiğinde toplumsal yarar ortaya koyabilir. Ulusal ve uluslararası sosyal içerikli afiş tasarım yarışmalarında finalist olan çalışmalarda tasarımcıların metaforu doğru ve uygun bir şekilde kullanmaları durumunda iletilmek istenilen mesaj yaratıcı, dikkat çekici ve etkili bir biçime dönüşebilir. Bu çalışmada genel olarak betimsel tarama yöntemi kullanılarak sosyal içerikli afiş tasarımlarında bir çözümleme yöntemi olarak metafor değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler beş bölüm altında toplanmış ve genel olarak birinci bölümde; afiş tasarımı, ikinci bölümde; tasarım süreci, üçüncü bölümde; çözümleme yöntemleri, dördüncü bölümde; sosyal içerikli afiş tasarımlarında çözümleme yöntemi olarak metafor alt başlıklarıyla incelenmiş ve beşinci olan son bölümde ise sonuç ile önerilere yer verilmiştir. Araştırma kapsamında 2007-2020 yılları arasında, ulusal ve uluslararası düzeyde sosyal içerikli afiş tasarım yarışmalarında finalist olan ve metaforun etkili olarak kullanıldığı 20 adet afiş tasarımı analiz edilmiş, sonuç olarak, sosyal içerikli afişlerde, tasarımcılar tarafından kullanılan metaforların son derece güçlü bir görselleştirme aracı olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, social problems with a global scale such as human rights, war, right to work, child deaths, racism, global warming, equal health opportunity, organ donation increase in the process of time. Organizations, communities and designers that want to create awareness on the social problems, use the social contented posters as a tool. National and international competition platforms generally ask for the designers to design the social contented posters to create awareness on the social problems. Social contented poster designs take on the task of conveying a message, informing, creating awareness, developing an attitude and behaviour modification or presenting a manipulative quality. The impact rate of the social contented posters is directly related to the design to be able to creative, authentic, functional and aesthetic. To be able to reach a functional result related to a design problem detected in poster designs and to reveal the creative idea affect considerably the implementation of the design process successfully and the use of certain analysis methods. Thus the designers are able to exhibit both visually perceivable and semantically verifiable, remarkable, creative, authentic and successful results in social contented poster designs. Metaphor can be evaluated as an approach form within the scope of the analysis methods of design problems. Metaphor is based on the similarity between contexts and objects. It can be benefited from the metaphor similarities on the synthesis phase by analysing certain creative thoughts in the process of knowledge acquisition and incubation of the thoughts in accordance with the design process of the posters. Metaphors are widely used to visualise the creative thought and to concretize an unknown abstract complex context in poster designs. Therefore, metaphors can be evaluated as an important analysis method. Consequently, correct use of the metaphor can help the social contented poster to be designed to be more creative, authentic and functional. In this respect, when metaphors are successfully resolved, they can present social benefits. In the works that are finalists in the national and international contests of the social contented poster design if designers use metaphor correctly and appropriately, the message to be transmitted is able to transform into a creative, remarkable and effective form. In this study, the metaphor is evaluated as an analysis method in the social contented poster designs by using generally descriptive scanning method. The evaluations are gathered under five chapters and generally in the first chapter: poster design, in the second chapter: design process, in the third chapter: analysis methods, in the fourth chapter: metaphor is evaluated with subtitles as an analysis method in the social contented poster designs and in the fifth and last chapter: result and recommendations take place. Within the scope of the study, 20 poster designs, which are finalists in the national and international contests of the social contented poster design and that metaphor is used effectively between 2008 and 2020, are analysed, and consequently it is found that the metaphors which are used by the designers are extremely strong visualization tools.