Determination of susceptibility to intergranular corrosion in AISI 304L and 316L type stainless steels by electrochemical reactivation method
AISI 304L ve 316L tipi paslanmaz çeliklerin taneler arası korozyona duyarlılığının elektrokimyasal reaktivasyon yöntemiyle belirlenmesi
  1. Tez No: 153642
  2. Yazar: GÜLGÜN HAMİDE AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİ AYDINOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tanelerarası korozyon, DLEPR test metodu, östenitik paslanmaz çelik. vıı, Intergranular corrosion, DLEPR test method, austenitic stainless steel
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz AISI 304L VE 31 6L TİPİ PASLANMAZ ÇELİKLERİN TANELER ARASI KOROZYONA DUYARLILIĞININ ELEKTROKİMYASAL REAKTİVASYON YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ Aydoğdu, Gülgün Hamide M.S., Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Kadri Aydınol Aralık 2004, 75 sayfa Tavlama veya kaynak işlemleri sırasında, 500-800 °C sıcaklık aralığında, tane sınırları boyunca kromca azalan bölgelere sebep olan krom karbürün oluşumundan dolayı östenitik paslanmaz çelikler önemli bir sorun yaşanabilir. Tanelerarası korozyona duyarlılık, yıkıcı olan asit testleri ya da yıkıcı olmayan elektrokimyasal potansiyokinetik reaktivasyon (EPR) testleri tarafından belirlenebilir. Nicel ölçümler sağlayan EPR testi tek veya çift çevirimli olarak uygulanabilir. Tek çevirimli EPR test metodu 304 ve 304L tipi paslanmaz çeliklerde standartlaştırılmış, fakat çift çevirimli EPR (DLEPR) metodunun henüz geçerliliği sağlanmamıştır. Bu çalışmada, AISI 304L ve 31 6L tipi östenitik paslanmaz çeliklerde, tanelerarası korozyona duyarlılığın derecesi DLEPR metodu ile incelendi. Bu test metodunun parametreleri, (tarama hızı, çözelti konsantrasyonu ve sıcaklığı gibi) duyarlı ve duyarlı olmayan paslanmaz çelikler üzerinde deneyler yapılarak belirlendi. vıTanelerarası korozyona duyarlılığın derecesinin belirlenmesi için Oxalic asit test, Huey and Steicher test metodları uygulandı. 31 6L tipi paslanmaz çeliklerin DLEPR metodu kullanarak tanelerarası korozyona duyarlılığını belirleme yönünde bir ilk adım olarak, asit test metodu aracılığıyla sonuçlanan mikroyapılar ve ağırlık kayıp ölçümleriyle DLEPR metodunun sonuçları arasında ilişki kuruldu. En iyi uyum 1M H2SO4 + 0.005M KSCN test solüsyonu, 3 V/hr tarama hızı ve 30 °C solüsyon sıcaklığı ile sağlanmıştır. Eğer lr:la akım oran değerleri, 0-0.15, 0.15-4.0 ve 4.0 ve daha yükseği olarak belirlenmişse, numunelerin sırasıyla step, dual ve ditch yapı olarak sınıflandırılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SUSCEPTIBILITY TO INTERGRANULAR CORROSION IN AISI 304L AND 31 6L TYPE STAINLESS STEELS BY ELECTROCHEMICAL REACTIVATION METHOD Aydoğdu, Gülgün Hamide M.S., Department of Metallurgical & Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Kadri Aydınol December 2004, 75 pages Austenitic stainless steels have a major problem during solution annealing or welding in the temperature range of 500-800 °C due to the formation of chromium carbide, which causes chromium depleted areas along grain boundaries. This means that the structure has become sensitized to intergranular corrosion. Susceptibility to intergranular corrosion can be determined by means of destructive acid tests or by nondestructive electrochemical potentiokinetic reactivation (EPR) tests. The EPR test, which provides quantitative measurements, can be practiced as single loop or double loop. Single loop EPR method for AISI 304 and 304L type stainless steels was standardized; however double loop EPR (DLEPR) method has not been validated yet. In this study, the degree of sensitization was examined in AISI 304L and 31 6L type steels by DLEPR method whose experiments have been carried out on sensitive and nonsensitive steels to examine and IVdetermine the detailed parameters; solution temperature, concentration and scan rate of the DLEPR method. In order to determine the degree of sensitization, oxalic acid, Huey and Streicher tests were carried out and revealed microstructures and measurements of weight loss by the acid tests were then correlated with DLEPR method results, as a first step towards standardization of DLEPR method for 31 6L steels. Best agreement was provided with test parameters which are 1M H2S04 + 0.005M KSCN at 3 V/hr scan rate with 30 °C solution temperature. It was concluded that specimens can be classified as step, dual and ditch, if the lr:la ratios were obtained to be between 0 to 0.15, 0.15 to 4.0 and 4.0 to higher respectively.