Performance analysis of reliable multicast protocols
Güvenilir çoklu yayılım protokollerinin performans analizi
  1. Tez No: 153643
  2. Yazar: COŞKUN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT BAZLAMAÇCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İP Çoklu Yayılım, Güvenilir Çoklu Yayılım, Ağ benzetimi, Performans analizi. vıı, IP Multicasting, Reliable Multicast, Network Simulation, Performance Analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz GÜVENİLİR ÇOKLU YA YILIM PROTOKOLLERİNİN PERFORMANS ANALİZİ Çelik, Coşkun Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Cüneyt F. Bazlamaçcı Aralık 2004, 81 sayfa İP çoklu yayılım, aynı bilginin İnternet Protokolü kullanan ağlar üzerinden bir çok alıcıya gönderilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Çoklu yayılımda güvenilirlik sorunu paket kayıplarının belirlenmesi ve giderilmesini ve tüm verinin sıralı bir şekilde aktarılmasını içerir. Bu çalışmada mevcut çoklu yayılım protokolleri, ağaç yapılı, negatif bildirimli ve yönlendirici destekli olarak üç ana grupta sınıflandırılmıştır ve her grubun avantaj ve dezavantajlarını incelemek için bir protokol seçilmiştir. Seçilen protokoller SRM, PGM ve RMTP'dir. Bu protokollerin performans özellikleri benzetim sonuçları kullanılarak deneysel olarak değerlendirilmiştir. Protokollerin benzetimi için bir kesikli olay benzetim aracı olan Network Simulator-2 (ns2) kullanılmıştır. Tezin iki yönlü katkısı bulunmaktadır; bunlar daha önceden varolmayan bir RMTP açık kaynak kodu ile ns kütüphanesinin genişletilmesi ve seçilmiş protokollerin, yayılım zamanı, yenileme gecikmesi gibi vıperformans metriklerinin değişen grup büyüklüğü, ağ genişliği, hatlardaki kayıp oranı vb. göre incelenmesi ve değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE ANALYSIS OF RELIABLE MULTICAST PROTOCOLS Çelik, Coşkun M.Sc. Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cüneyt F. Bazlamaca December 2004, 81 pages IP multicasting is a method for transmitting the same information to multiple receivers over IP networks. Reliability issue of multicasting contains the challenges for detection and recovery of packet losses and ordered delivery of the entire data. In this work, existing reliable multicast protocols are classified into three main groups, namely tree based, NACK-only and router assisted, and a representative protocol for each group is selected to demonstrate the advantages and disadvantages of the corresponding approaches. The selected protocols are SRM, PGM and RMTP. Performance characteristics of these protocols are empirically evaluated by using simulation results. Network Simulator-2 (ns2), a discrete event simulator is used for the implementation and simulation of the selected protocols. The contributions of the thesis are twofold, i.e. the extension of the ns library with an open source implementation of RMTP which did not exist earlier and the evaluation of the selected protocols by investigating performance metrics like distribution delay and IVrecovery latency with respect to varying multicast group size, network diameter, link loss rate, etc.