Determination of susceptibility to intergranular corrosion of UNS 31803 type duplex stainless steel by electrochemical reactivation technique
UNS 31803 tipi dubleks paslanmaz çeliğin tanelerarası korozyona duyarlılığının elektrokimyasal reaktivasyon tekniğiyle belirlenmesi
- Tez No: 224022
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Metalurji Mühendisliği, Chemistry, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dubleks paslanmaz çelikler, dubleks paslanmaz çeliklerde çökelme, dubleks paslanmaz çeliklerde kristallerarası korozyon, elektrokimyasal potansiyodinamik reactivasyon tekniği, Duplex stainless steels (DSS), precipitations in DSS?s, intercrystalline corrosion in DSS?s, electrochemical potentiodynamic reactivation (EPR) technique
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, eşsıcaklık yaşlandırma ısıl işleminin, bir dubleks paslanmaz çeliğin mikroyapı ve yerel korozyon direnci üzerindeki etkisi araştırıldı. %22 krom içeren sıcak haddelenmiş silindirik dubleks paslanmaz çelik çubuktan çıkarılan numuneler önce 1050°C de çözündürme, sonra da 650, 725 ve 800°C sıcaklıklarda yaşlandırma ısıl işlemlerine tabi tutuldular. Her bir sıcaklıkta bir dizi numune 100 dakikadan 31622 dakikaya kadar değişen sürelerde hassaslaşma için bekletildi.Mikroyapısal değişimler optik ve tarama elektron mikroskobu ile incelendi ve mikroyapısal gelişim için de x-ışını difraksiyon tekniği ve enerji disperzif analiz yöntemi kullanıldı. Ayrıca çift çevirimli elektrokimyasal potansiyodinamik reaktivasyon (DLEPR) ve standart asite daldırmalı ağırlık kaybı testleri yapıldı. Çift çevirimli elektrokimyasal potansiyodinamik reaktivasyon testinin amacı tanelerarası korozyona karşı hassaslaşma derecesini (DOS) saptamaktı. DLEPR ve asit testleri sırasında korozif ortamdan etkilenen bölgeler ve bunların krom azalmasıyla olan bağlantıları incelendi. Hassaslaşma derecesi, geri ve ileri taramada elde edilen maksimum akım yoğunlukları arasındaki oran, (Ir/Ia)x100 olarak ölçüldü.1050°C'de 1 saat süreyle çözündürme ısıl işlemi uygulanmış numunelerle, 650°C'de 100 ve 316 dakika süreyle yaşlandırılmış numunelerin Ir değerleri çok küçük (10-5 A/cm2'den az) bulundu. Bunların Ir/Ia oranları sırasıyla % 0.027634, % 0.033428 ve % 0.058928'dir. Bu verilere göre mikroyapıları birincil ferrit ve östenitten oluşan bu numunelerin hassaslaşmadığı kabul edilebilir.Buna karşın, diğer tüm sıcaklıklarda ve değişik sürelerle yaşlandırılmış numunelerde Ir'ın 10-2 A/cm2 düzeyine ve hatta Ia`e yakın değerlere ulaştığı görüldü. Bunun sonucunda elde edilen yüksek Ir/Ia oranlarının gösterdiği korozyon ve hassaslaşmanın, krom ve molibdence fakirleşmiş bölgelerden kaynaklandığı sonucuna varıldı. Bu numunelerde mikroyapının birincil ferrit ve östenit ile sigma ve yerel krom fakirleşmesi sonucu oluşan ikincil östenitten oluştuğu görüldü.Yüksek sıcaklıklarda yaşlandırılan numunelerde hassaslaşma için gereken süre daha kısadır. Buna göre 725°C`de 1000 dakika ve 800°C'de 316 dakika yeterli iken 650°C'de hassas yapının oluşması en az 10000 dakika gerektirdi.
Özet (Çeviri)
In the present work the effect of isothermal ageing treatment on the microstructure and on the localized corrosion resistance of a duplex stainless steel (DSS) was investigated. Specimens taken from a hot rolled cylindrical duplex stainless bar with 22% Cr grade were solution annealed at 1050°C and then sensitization heat treatments were conducted at 650, 725 and 800°C with duration ranging from 100 to 31622 min.The microstructural changes were examined by the light optical microscopy (LOM) and scanning electron microscopy (SEM). XRD technique and EDS analysis were used for microstructural evolution. Double Loop Electrochemical Potentiodynamic Reactivation (DLEPR) and standard weight loss immersion acid tests were performed in order to determine the degree of sensitization (DOS) to intergranular corrosion. The surfaces remained after the DLEPR test and the weight loss immersion test were also examined to observe the attack locations and their relationship with the chromium depleted zones.The degree of sensitization is measured by determining the ratio of the maximum current generated by the reactivation (reverse) scan to that of the anodic (forward) scan, (Ir/Ia) x 100. Ir is very small (less than 10-5 A/cm2) for solution annealed samples at 1050°C for 1 hr and those aged at 650°C for 100 and 316 min after the solution heat treatment, with the Ir/Ia ratios of 0.027634%, 0.033428% and 0.058928% respectively. Hence these samples were considered as unsensitized and their microstructure was composed of primary ferrite and austenite.However, Ir increased to values as high as 10-2 A/cm2 and even approached Ia for all samples aged for other temperatures and times, associated with high Ir/Ia ratios. The increased degree of sensitization can be attributed to stronger effect of chromium and molybdenum depleted areas. The microstructure was composed of primary ferrite and austenite including also sigma phase and the secondary austenite that would be responsible for the localized chromium impoverishment.The time required for sensitization was shorter in samples aged at higher temperatures. Accordingly ageing times of 1000 min at 725°C and of 316 min at 800°C were sufficient, whereas times longer than 10000 min was needed to achieve a sensitized structure at 650°C.