Geological and morphological investigations of the underground cities of Cappadocia using GIS
Kapadokya yeraltı şehirlerinin CBS kullanarak jeolojik ve morfolojik incelenmeleri
  1. Tez No: 153641
  2. Yazar: ARDA AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEDAT TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yeraltı şehri, kaya türü, morfoloji, Kapadokya, Türkiye vu, underground city, rock type, morphology, Cappadocia, Turkey v
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz KAPADOKYA YERALTI ŞEHİRLERİNİN CBS KULLANARAK JEOLOJİK VE MORFOLOJİK İNCELEMELERİ Ayhan, Arda Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vedat Toprak Aralık 2004, 120 sayfa Bu çalışmanın amacı, Kapadokya bölgesinde yer alan yer altı şehirlerinin lokasyonlarında kaya türü ve morfoloji etkisini araştırmaktır. Bu amaca ulaşabilmek için yeraltı şehirleri, güncel yerleşimler, kaya türleri ve morfoloji sınıflarına ait birbirleriyle ilişkili dört veri tabam oluşturulmuştur. Çalışma için oluşturulan veriyi kullanarak dört ana analiz yürütülmüştür. 1) Yeraltı şehirleri ve güncel yerleşimlerin aralarındaki mesefeleri belirlemek için mesafe analizi; 2) Yeraltı şehirleri ve güncel yerleşimlerin nerelerde yoğunlaştıklarını araştırmak için yoğunluk analizi; 3)Yeralü şehirleri ve güncel yerleşirlerinin, kaya türleri ve morfoloji sınıfları içindeki dağılımlarını araştırmak için dağılım analizi ve 4) Yeraltı şehirleri ve güncel yerleşimlerinin, kaya türleri ve morfoloji sınıfları içindeki yerlerini araştırmak için yakınlık analizi. vıAnalizler sonrası varılan sonuçlar şunlardır: 1) İki yeraltı şehri arasındaki ortalama uzaklık yaklaşık 4 km'dir. 2) Bir yeralü şehrinin en yakın güncel yerleşime olan ortalama uzaklığı yaklaşık 700 m'dir. 3) Yeraltı şehirleri Derinkuyu-Nevşehir-Özkonak kuşağında yoğunlaşmıştır. Güncel yerleşimler ise Aksaray-Ortaköy-Hacıbektaş hatunda yoğunlaşmaktadır. 4) Yeraltı şehirleri için piroklastikçe zengin Neojen yaşlı litolojik istifler tercih edilirken diğer birimlerden kaçınılmıştır. 5) Morfolojik açıdan ise“mesa”olarak tanımlanan sınıf yeraltı şehirleri için çok belirgin olarak tercih edilmiştir. 6) Güncel yerleşimlerin yer seçiminde ne litoloji ne de morfoloji etkin bir rol oynamamıştır. 7) Hem kaya türleri hem de morfolojik sınıflar için yeralü şehirleri poligonların kenarları boyunca yerleşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOLOGICAL AND MORPHOLOGICAL INVESTIGATIONS OF THE UNDERGROUND CITIES OF CAPPADOCIA USING GIS Ayhan, Arda M. Sc. Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Vedat Toprak December 2004, 120 pages The purpose of this study is to investigate the effect of rock types and morphologic classes on the locations of underground cities existing in Cappadocia. To achieve this purpose four databases are created that contain related information of underground cities, present settlements, rock types and morphologic classes. Four main analyses are carried out using the data created fort the study. These analyses are: 1) Distance analysis to determine the distances between underground cities and present settlements, 2) Density analysis to inspect the areas where the underground cities are concentrated, 3) Distribution analysis to explore the spatial distribution of underground cities within the rock types and morphologic classes, and 4) Neighbourhood analysis to examine whether the underground cities within rock types and morphologic classes are located along or far inside the marginsof the polygons. IVThe conclusions reached after the analyses are as follows: 1) The mean distance between two underground cities is about 4 km. 2) The mean distance between an underground city and the nearest present settlement is about 700 m. 3) Underground cities are concentrated in Derinkuyu- Nevşehir-Özkonak belt. Present settlements, on the other hand, are concentrated along Aksaray-Ortaköy-Hacıbektaş. 4) For the underground cities, pyroclastic dominant Neogene sequences are preferred whereas all other units are avoided. 5) In terms of morphology, the class defined as“mesa”is strongly preferred for underground cities. 6) Neither lithology nor morphology played a role in the site selection for present settlements. 7) Both for rock types and morphologic classes the underground cities are located along margins of the polygons.