Nuclear dissipative dynamics in Langevin approach
Langevin yaklaşımı çerçevesinde çekirdeksel dağıtıcı hareketler
  1. Tez No: 153648
  2. Yazar: VEDAT TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKALP, PROF. DR. ŞAKİR AYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atom çekirdeklerinin çarpışma dinamiği, Brown tipi hareket, bozunma hızı, fizyon, füzyon, ağır iyon füzyonu, Dissipative nuclear dynamics, Brownian motion, decay rate, fission, fusion, heavy-ion fusion IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
oz LANGEVIN YAKLAŞIMI ÇERÇEVESİNDE ÇEKIRDEKSEL DAĞITICI HAREKETLER Tanrıverdi, Vedat Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Gökalp Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şakir Ayık Haziran 2004, 43 sayfa. Bu tezde fizyon ve füzyon tepkimelerinde çekirdeklerinin çarpışma dinamiğini analiz etmek için Langevin yaklaşımı uygulandı. Bu araştırmalarda nükleer uzama koordinatı ve karşılık gelen momentum kollektif değişkenler olarak seçildi. Bu değişkenlerdeki değişimler göz önüne alınarak fizyonun bozunma hızı ve ağır iyonlar için oluşum olasılığı hesaplandı. Bu hesaplar simülasyon teknikleri kul lanılarak yapıldı ve elde edilen sonuçlar analitik çözümlerin sonuçlarıyla karşılaştı rıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUCLEAR DISSIPATIVE DYNAMICS IN LANGEVIN APPROACH Tanrı verdi, Vedat Ms., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Gökalp Co-Supervisor: Prof. Dr. Şakir Ayık June 2004, 43 pages. In this thesis Langevin approach is applied to analyze the nuclear dissipative dynamics in fission and fusion reactions. In these investigations, the nuclear elongation coordinate and the corresponding momentum are chosen as collective variables. By considering changes in these variables the decay rate of fission and the formation probability of fusion for heavy ion reactions are calculated. These calculations are performed using simulation techniques and the results thus obtained are compared with the corresponding results of analytic solutions.