Development of a WEB - based dynamic scheduling methodology for a flexible manufacturing cell using agent based distributed internet applications
Ajan temelli çok merkezli internet uygulamaları kullanılarak esnek üretim hücresi için WEB tabanlı dinamik planlama metodu geliştirilmesi
- Tez No: 153647
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atölye denetimi, Ajan teknolojisi, Dağıtık İnternet Uygulamaları, Dağıtık İmalat Uygulamaları, Önem Sırası Uygulaması, Acil İş Emri, İmalat Sistemleri Uygulamaları. vı, Shop Floor Control, Agent, Distributed Internet Applications, DNA for Manufacturing, Priority, Urgent Order, Manufacturing Execution Systems. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
oz AJAN TEMELLİ ÇOK MERKEZLİ İNTERNET UYGULAMALARI KULLANILARAK ESNEK ÜRETİM HÜCRESİ İÇİN WEB TABANLI DİNAMİK PLANLAMA METODU GELİŞTİRİLMESİ Alataş, Boran Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Anlağan Ocak 2004, 134 sayfa İmalatta bilgisayarın öneminin giderek artması yeni üretim modellerinin geliştirilmesine yol açmıştır. Bunun önemli bir örneğini olan“insansız atölye”tasarımı, insanların daha verimli olabilecekleri alanlarda ve daha konforlu koşullarda çalışabilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu tasarımın temeli olarak Windows Çok Merkezli İnernet Uygulaması kullanılmak suretiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Tümleşik İmalat Laboratuvan'nda“Agent Version 1.1”sistemi geliştirilmiştir. Bu sistemde internet web sayfalan üzerinden laboratuvanmızdaki esnek üretim hücresine iş emri verilebilmekte, sistem içerisindeki torna ve frezenin yetilerinin sınırlan içerisinde“insansız”üretim yapılabilmektedir. Yeni geliştirilen ajan temelli dinamik planlama metodu sayesinde mevcut üretim hücresinin sadece deneysel bir sisem olmasının önene geçilmiş, gerçek imalat koşullan sisteme adapte edilmiştir. Bu adaptasyonla web üzerinden sınırsız iş emri verilebilmekte ve bu iş emirleri kendi içerisinde“önem sırası”na göre sıralanıp, üretim yapılabilmektedir. Web kamerası uygulaması ile websayfasından, verilen iş emirleri canlı olarak izlenebilmekte, böylece kullanıcı için sistemin güvenirliği artmaktadır. Bu sistemde, gerçek imalat endüstrisinde sık sık karşımıza çıkan“acil parça”gereksinimi,“acil iş emri”uygulaması ile karşılanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A WEB-BASED DYNAMIC SCHEDULING METHODOLOGY FOR A FLEXIBLE MANUFACTURING CELL USING AGENT BASED DISTRIBUTED INTERNET APPLICATIONS Alataş, Boran M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Anlağan January 2004, 134 pages The increasing importance of computer leads to develop new manufacturing methods. One of the most important example;“unmanned shop floor”model aims, the mankind can work in jobs that they can be more efficient and more comfortable. As the base of this model, in Middle East Technical University Computer Integrated Manufacturing Laboratory (METUCEVI)“Agent Version 1.1”system is developed. Windows Distributed Internet Applications (DNA) modeling technique is used for the software development. In the developed system, by using web pages, one can give work orders to the flexible manufacturing cell in METUCM. The manufacturing capabilities of the cell are limited by the capabilities of CNC Lathe and CNC Milling machine that exist in the system. By the developed agent based dynamic scheduling method, it is prevented to be only an experimental system for the manufacturing cell. The real manufacturing environment is adapted to the cell that it is possible to give munlimited number of work orders. The work orders can be queued and manufactured according to their“priorities”. By the“web-cam”application the given work orders can be watched from the web site so the system reliability is increased for the engineer. In the real manufacturing environment it is very frequent that the“urgent part”is needed to manufacture. In this system it is possible to give“urgent orders”for these situations.