Domestic wastewater treatment in pilot-scale constructed wetlands implemented in the Middle East Technical University
Evsel atıksuların Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde uygulanan pilot ölçekli ekilmiş sulak alanlarda arıtımı
- Tez No: 153660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİRER, DOÇ. DR. MERYEM BEKLİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Evsel atıksu arıtımı, yüzeyaltı akışlı ekilmiş sulakalan, Phragmites australis, besin giderimi, yüksek fırın cürufu. vıı, Domestic wastewater treatment, subsurface flow constructed wetland, Phragmites australis, nutrient removal, blast furnace slag
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
oz“EVSEL ATTKSULARIN ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ'NDE UYGULANAN PİLOT ÖLÇEKLİ EKİLMİŞ SULAKALANLARDA ARITIMI”Korkusuz, Elif Asuman Doktora, Biyoteknoloji Bölümü Tez Danışmanı: Doç.Dr. Göksel N. Demirer Yardımcı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Meryem Beklioğlu Eylül 2004, 260 Sayfa Eevsel atıksu arıtmak üzere kullanılan ekilmiş sulakalanlarm Türkiye'de de pratik olarak uygulanmaya başlamasına katkıda bulunmak üzere, ODTÜKENT'te yaşayanlara ait atıksuyun birkısmını (60 PE) arıtmak üzere pilot-ölçekli yüzeyaltı akışlı ekilmiş sulakalan sistemi (90 m2) tasarlanmıştır. 2001 yaz mevsiminde, 1990'lı senelerden beri kullanılmayan ODTÜ Atıksu Arıtma Tesisi'nin eski çamur kurutma yatağı üzerinde birbirine paralel, benzer tasarım konfigürasyonuna sahip iki adet hibrit sulakalan sistemi (düşey akışlı + yatay akışlı), farklı dolgu malzemesi (yüksek fırın demir granule cürufu ve çakıl) kullanılarak oluşturulmuşlardır. Sulakalanlarm hepsine kamış (Phragmites australis) dikilmiştir. Bu araştırmanın temel amacı, ekilmiş sulakalanlarda kullanılan farklı dolgu malzemelerinin kirleticilerin giderimine olan etkisini Ankara ikliminde belirlemeyi hedeflemektedir. Bu nedenle, 12 ay boyunca çakıl ve cüruf dolu düşey akışlı sulakalan yataklarının herbirine, ön çökeltmeden geçirilmiş 3m3 hacmindeki evsel atıksu, 110 mm.d"1 hidrolik yükleme hızı sağlanacak şekilde günde bir kez verilmiştir. viIlk yıl izleme çalışmaları sonuçlarına göre cürüflu ve çakıllı düşey akışlı sulakalan yataklarının yılllık ortalama giderim verimlilikleri sırasıyla: AKM (%63; %59), KOİ (%47; %44), NH4+-N (8%8; %53), TN (%44; %39), P043 -P (%44; %1) ve TP (%45; %4) olmuştur. Demir cüruflu düşey akışlı sistem, dolgu malzemelerinin fiziksel ve kimyasal yapılarındaki farklılıklardan, ve sulakalan yatakları içinde sağladıkları farklı oksijenli ve oksijensiz ortamlardan dolayı, çakıllı sistemden daha fazla fosfor ve amonyum gidermiştir. Bu sonuçlar, ekilmiş sulakalanlarm Türkiye'de de ikincil ve üçüncül atıksu arıtımında başarılı bir şekilde uygulanabileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“DOMESTIC WASTEWATER TREATMENT IN PILOT-SCALE CONSTRUCTED WETLANDS IMPLEMENTED IN THE MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY”Korkusuz, Elif Asuman Ph.D, Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksel N. Demirer Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Meryem Beklioğlu September 2004, 260 Pages To foster the practical development of constructed wetlands used for wastewater treatment in Turkey, a pilot-scale subsurface constructed wetland system (90 m2) was designed to treat the domestic wastewater produced by 60 PE living in the residential area of METU. In summer 2001, two parallel sets of hybrid wetland systems (vertical flow connected with horizontal flow) with identical design configuration, but with different fill media (blast furnace granulated iron slag and gravel) were built on the old sludge-drying bed of the abandoned wastewater treatment plant of METU, which has not been operating since the 1990s. Wetland cells were planted with common reed (Phragmites australis). The main objective of this research was to quantify the effect of different filter media on the removal performance of subsurface flow constructed wetlands in the prevailing climate of Ankara. Thus, slag-filled and gravel-filled vertical flow IVwetlands were operated identically with pre-settled domestic wastewater (3 m3.d_1) at a hydraulic loading rate of 110 mm.d for 12 months, intermittently. According to the first year results, annual average removal efficiencies for the slag and gravel wetland cells were as follows: TSS (63% & 59%), COD (47% & 44%), NH/-N (88% & 53%), TN (44% & 39%), P043"-P (44% & 1%) and TP (45% & 4%). The slag-filled vertical flow system removed phosphorus and ammonium efficiently than the gravel-filled system due to the differences in physical structures and chemical compositions of the fill media, and the different aerobic and anaerobic environments within the wetland cells. These results indicated that the well-designed constructed wetlands could also be used for secondary and tertiary treatment in Turkey, successfully.