Synthesis of conducting block copolymers and their use in the immobilization of invertase and polyphenol oxidase enzymes
İletken kopolimerlerde invertaz ve polifenol oksidaz enzimlerinin tutuklanması
  1. Tez No: 153669
  2. Yazar: SENEM KIRALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal polimerleşme, enzim tutuklaması, invertaz, polifenol oksidaz, şarap. vı, Electrochemical polymerization, immobilization, invertase, polyphenol oxidase, wine. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz İLETKEN KOPOLİMERLERDE İNVERTAZ VE POLİFENOL OKSIDAZ ENZİMLERİNİN TUTUKLANMASI Kıralp, Senem Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Levent Toppare Mayıs 2004, 121 sayfa Mentil grubu içeren yeni bir tiyofen türevi sentezlendi (MM) ve bu monomer kimyasal ve elektrokimyasal yolla polimerleştirildi. MM kullanılarak pirolle iletken kopolimerler elde edildi. Kopolimerleştirme hem sabit akım hemde sabit gerilim altında gerçekleştirildi. Elde edilen kopolimerlerin karakterizasyonu, dönüşümlü voltametre, taramalı elektron mikroskobu ve termal analizlerle yapıldı. MM kullanılarak elde edilen kopolimerler invertaz ve polifenol oksidaz tutuklamaları için kullanıldı. Enzim elektrotlarının optimum sıcaklıkları, kararlılıkları ve raf ömürleri tayin edildi. Kinetik parametreleri de ayrıca incelendi. Polifenol oksidaz enzimi kullanılarak elde edilen enzim elektrotları şaraplarda bulunan ve fazla miktarı şarabın acılaşmasına sebep olan fenolikyapıların miktar tayininde kullanıldı. Türkiye'de üretilen iki farklı kırmızı şarabın fenolik miktar analizleri yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF CONDUCTING BLOCK COPOLYMERS AND THEIR USE IN THE IMMOBILIZATION OF INVERTASE AND POLYPHENOL OXIDASE ENZYMES Kıralp, Senem Ph.D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare May 2004, 121 pages A new thiophene derivative containing menthyl group (MM) was synthesized and polymerized via chemical and electrochemical methods. Polymers obtained and MM itself were used to synthesize copolymers with pyrrole under conditions of constant potential electrolysis. Cyclic Voltammetry, thermal analysis and scanning electron microscopy analyses were performed for the characterization of samples. Immobilization of invertase and polyphenol oxidase enzymes was performed in the matrices obtained via copolymerization of MM with pyrrole. Immobilization was carried out via entrapment of enzyme in matrices during the polymerization of pyrrole. Temperature optimization, operational stability and shelf-life of the enzyme electrodes were investigated. Maximum reaction rate (Vmax) and Michaelis-Menten constant (Km) were determined. iiiIt is known that wine includes phenolic groups that give astringency in high concentrations. Polyphenol oxidase (PPO) converts mono and diphenols to quinone. By analyzing the product, one can find out the amount of phenolic groups. By using obtained enzyme electrodes via immobilization of PPO, amount of phenolics in different wines were analyzed.