Preconcentration of volatile elements on quartz surface prior to determination by atomic spectrometry
Uçucu elementlerin atomik spektrometri ile tayininden önce kuvars yüzey üzerinde önzenginleştirilmesi
  1. Tez No: 153670
  2. Yazar: DENİZ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ATAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrür Oluşturma, Soğuk Buhar Oluşturma, Hat-üstü Önzenginleştirme, Kuvars Tuzak, Cd vıı, Hydride Generation, Cold Vapour Generation, On-line Preconcentration, Quartz Trap
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz UÇUCU ELEMENTLERİN ATOMİK SPEKTROMETRİ İLE TAYİNİNDEN ÖNCE KUVARS YÜZEY ÜZERİNDE ÖNZENGİNLEŞTİRİLMESİ Korkmaz, Deniz Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. O. Yavuz Ataman Mayıs 2004, 156 sayfa Hidrür oluşturma tekniği, As, Se, Sb, Sn, Bi, Ge, Te ve Pb gibi bir indirgeyici ile reaksiyon sonucu uçucu hidrürler oluşturan elementlerin tayininde sıklıkla kullanılır. Bu çalışmada, uçucu analit türlerinin hat-üstü önzenginleştirilmesi için yeni bir kuvars tuzak tasarlanmıştır. Analit olarak Pb, Sb ve Cd elementleri seçilmiş ve bu elementlerin uçucu bileşiklerinin oluşturulması için akış sistemlerinde kimyasal buhar oluşturma tekniği kullanılmıştır. Tuzak ortamı, kuvars tüp atomlaştıncmın giriş kolu veya ayrı bir silindirik kuvars tüp dışarıdan ısıtılarak oluşturulmuştur. Oluşturulan analit türleri toplama sıcaklığına ısıtılmış olan kuvars yüzey üzerinde tuzaklanmış ve tuzağın salınma sıcaklığına getirilip ortama hidrojen gazının girişiyle tekrar buharlaştırılmıştır. Atomlaştıncı olarak, kuvars T tüp veya çoklu mikroalevli kuvars tüp kullanılmıştır. Oluşturma, toplama, tekrar buharlaştırma verimine etki eden parametreler incelenmiştir. Optimum koşullar, tuzağın performans karakteristikleri ve analitik performans sayılan sunulmuştur. Bazı durumlarda optimizasyonlar için deneysel tasarım kullanılmıştır. Önerilen yöntemin vıdoğruluğunu değerlendirmek için standard referans maddeler analiz edilmiştir. Pb için 1.0, Sb için 2.0 ve Cd için 3.0 dakika toplama süreleri kullanılarak, 3a tayin limitleri, pg mi"1 cinsinden sırasıyla, 19, 3.9 ve 1.8'dir. Sb ve Cd için, elde edilen tayin limitleri grafit tüpte yerinde tuzaklama ile elde edilen en iyi tayin limitleri ile aynıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRECONCENTRATION OF VOLATILE ELEMENTS ON QUARTZ SURFACE PRIOR TO DETERMINATION BY ATOMIC SPECTROMETRY Korkmaz, Deniz Ph.D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman May 2004, 156 Pages Hydride generation technique is frequently used for the detection of elements as As, Se, Sb, Sn, Bi, Ge, Te and Pb that form volatile hydrides in solution using a reductant. In this study, a novel quartz trap for on-line preconcentration of volatile analyte species was designed. Pb, Sb and Cd were selected as analyte elements and chemical vapour generation technique was employed for generation of their volatile species in flow systems. The trapping medium was formed by external heating of either the inlet arm of the quartz tube atomizer or a separate cylindirical quartz tube. Generated analyte species were trapped on quartz surface heated to the collection temperature and the collected species were revolatilized when the trap was heated further to releasing temperature and hydrogen gas was introduced in the trapping medium. The conventional quartz T-tube and multiple microflame quartz tube were employed as atomizers. The influence of relevant experimental parameters on the generation, collection and revolatilization efficiencies was investigated. Optimum IVconditions, performance characteristics of the trap and analytical figures of merit are presented. Experimental design was used for optimizations in some cases. Standard reference materials were analyzed to assess the accuracy of the proposed method. For a collection period of 1.0 minute for Pb, 2.0 minutes for Sb and 3.0 minutes for Cd, 3ff limit of detections, in pg ml"1, were 19, 3.9 and 1.8, respectively. In cases of Sb and Cd, the limits of detections obtained are the same as the best attained with in- situ trapping in graphite furnaces.