Investigation into the effect of meteorological parameters on the airbone dust concentration at Ovacık open pit Gold Mine.
Ovacık Altın Madeni açık ocağında meteorolojik parametrelerin havada asılı kalan toz konsantrasyonu üzerindeki etkisinin araştırılması
- Tez No: 153674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: asılı tanecik toz, meteorolojik parametreler, Beta tanecik ölçer vu, Airborne dust, meteorological parameter, Beta particulate gauge
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
oz OVACIK ALTIN MADENİ AÇIK OCAĞINDA METEOROLOJİK PARAMETRELERİN HAVADA ASILI KALAN TOZ KONSANTRASYONU ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Esenkaya, Ercan Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Aydın Bilgin Nisan 2004, 191 sayfa Bu çalışmada, meteorolojik koşulların Ovacık Altm Madeni açık ocağı çevresinde ölçülen havada asılı kalan toz parçacık miktarları üzerindeki etkisini araştırmak ve incelemek amaçlanmıştır. Esas olarak bir endüstriyel işletmenin üretimi süresince hava kalitesine yapacağı etkiyi belirlemek için oluşturulan hava modellemelerinde kullanılacak meteorolojik veriler doğru ve güvenilir olmalıdır. Bu çalışmada incelenen değişkenler; rüzgar hızı, rüzgar yönü, hava sıcaklığı, hava basıncı, bağıl nem, yağış miktarı, buharlaşma ve güneşlenme süresidir. Bu çalışmada, meteorolojik gözlem verileri, Ovacık Altm Madeni'nde viMP 10 İM Beta asılı tanecik ölçer cihazıyla ölçülen toz miktarları ile birlikte incelenmiştir. Bu çalışmada, havada asılı kalan toz yoğunluğuna etki eden en önemli meteorolojik değişken olarak hava sıcaklığı saptanmıştır. Bu çalışmada ayrıca, havada asılı kalan toz öçümleri yoluyla ne kısa vadeli sınır değerin, ne de uzun vadeli sınır değerin aşılmadığı saptanmıştır. Bu nedenle, Ovacık Altın Madeni'nde havada asılı toz yoğunlukları Türkiye Hava Kalitesi Korunması Yönetmeliği'ne uyugndur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION INTO THE EFFECT OF METEOROLOGICAL PARAMETERS ON THE AIRBORNE DUST CONCENTRATION AT OVACIK OPEN PIT GOLD MINE Esenkaya, Ercan M.Sc. Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Aydın BİLGÎN April 2004, 191 pages In this thesis, it is aimed to investigate and analyze the effect of meteorological conditions on airborne dust measured at Ovacık Open Pit Gold Mine. Meteorological data must be sound and reliable which are used mainly to design an air model to predict the effect of industrial sites on air quality during production. Wind speed, wind direction, air temperature, air pressure, relative humidity, rainfall, evaporation and sunshine, are the parameters investigated in this study. In the thesis, the meteorological data observed are analyzed and discussed together with the airborne dust measured by MP101M Suspended Particulate Beta Gauge Monitor at Ovacık Gold Mine. IVIn this study, the most significant meteorological parameter affecting airborne dust concentration is determined as air temperature. In this study, it is also determined through airborne dust measurements that neither the short-term limit nor the long-term limit has been exceeded. Therefore, the airborne dust concentrations at Ovacık Gold Mine comply with the Turkish Air Quality Control Regulation.