Extension of flower longevity in transgenic plants via antisense blockage of ethylene biosynthesis
Transgenik bitkilerde etilen biyosentezinin ters-yönlü gen transferi ile engellenmesi ve çiçek ömrünün uzatılması
- Tez No: 153673
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, YRD. DOÇ. DR. FÜSUN İNCE EYİDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: ACC Oxidaz, Etilen, Nicotiana tabacum, ters-yönlü gen, anlamlı gen, çiçek ömrü vıı, ACC Oxidase, Ethylene, Nicotiana tabacum, antisense gene, sense gene, flower longevity
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz TRANSGENIC BİTKİLERDE ETİLEN Bİ YO SENTEZİNİN TERS-YÖNLÜ GEN TRANSFERİ İLE ENGELLENMESİ VE ÇİÇEK ÖMRÜNÜN UZATILMASI Deçani Yol, Betul Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Ortak Tez- Yöneticisi: Assist. Dr. Füsun İnci Eyidoğan Temmuz 2004, 101 sayfa Etilen (C2H4) gazı basit moleküler yapısına rağmen meyve, sebze ve süs bitkilerinin büyümesi, gelişmesi ve raf ömrü üzerine sayısız etkilere sahiptir. Etilen yüksek yapılı bitkilerdeki tüm dokularda L-metiyonin'den sentezlenir ve biyosentezindeki iki anahtar enzim ACC Sentaz ve ACC Oksidaz dir. Bu çalışmanın amacı torenia acc oksidaz geninin bir kısmım ters-yönlü ve anlamlı yönde tütün (Nicotiana tabacum L. ev. Samsun) bitkisine Agrobacterium yolu ile aktarmak ve transgenik bitkilerin etilen üretimindeki etkilerini analiz etmektir. vıAltı ters-yönde ve yedi anlamlı yönde gen taşıyan To aday transgenik bitkileri elde edilmiş ve bu bitkiler çeşitli testlerle analiz edilmişlerdir. Yabani ve transgenik bitkilerde seçici ortamda (75 mg/L) uygulanan yaprak diski testi ve klorofenol kırmızısı testleri, transgenik bitkilerin yabani bitkiye göre pozitif sonuçlar verdiğini ortaya koymuştur. Tüm aday transgenik bitkilerden Ti dölleri elde edilmiştir. PCR analizi ve Northern Blot Hibridizasyonu da Ti döllerinin transgenik yapısını desteklemiştir. Ayrıca, yabani ve transgenik bitkilerin çiçeklerinin ürettiği etilen miktarları gaz kromatografisi yardımı ile ölçülmüş, bu da yabani çiçeklerle karşılaştırıldığında S7 transgenik hattındaki etilen üretiminin %77 Al transgenik hattındaki etilen üretiminin %72 oranında azaldığım göstermiştir. Bu sonuçlar, torenia acc oksidaz genini ters-yönde ve anlamlı yönde taşıyan transgenik tütün bitkilerinin daha az etilen ürettiklerini ve bunun da çiçek ömrünün uzatılmasına olanak sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXTENSION OF FLOWER LONGEVITY IN TRANSGENIC PLANTS VIA ANTISENSE BLOCKAGE OF ETHYLENE BIS YNTHESIS Deçani Yol, Betul M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Füsun înci Eyidoğan July 2004, 101 pages Ethylene (C2H4) is a very simple molecule, a gas, and has numerous effects on the growth, development and storage life of many fruits, vegetables and ornamental crops. In higher plants, ethylene is produced from L-methionine in essentially all tissues and ACC Synthase and ACC Oxidase are the two key enzymes in the biosynthesis of ethylene. The objective of the present study was to transform tobacco (Nlcotiana tabacum L. ev. Samsun) plant with partial sequence of torenia ace oxidase gene in antisense and sense orientations via Agrobacterium-mediated gene transfer system, and to analyze its effect on ethylene production in transgenic plants. IVSix antisense and seven sense To putative transgenic lines were obtained and were further analyzed with several assays. Leaf disc assay and chlorophenol red assay under selection (75 mg/L kanamycin) revealed positive results compared to the non-transformed plant. Ti generations were obtained from all putative transgenic lines. PCR analysis and Northern Blot Hybridization results confirmed the transgenic nature of Ti progeny. Furthermore, ethylene amount produced by flowers were measured with gas chromatography, which resulted in an average of 77% reduction in S7 line and 72% reduction in Al line compared with the control flowers. These results indicated that, transgenic tobacco plants carrying torenia ace oxidase transgene both in antisense and sense orientations showed reduced ethylene production thus a possibility of flower life extension.