Feature based design of rotational parts based on STEP
Dönel parçaların STEP'e dayalı unsur tabanlı tasarımı
  1. Tez No: 153683
  2. Yazar: TAHİR FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: STEP, AP224, Unsur Tabanlı Modelleme, Dönel Parçalar, STEP, AP224, Feature Based Modeling, Rotational Parts iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz DÖNEL PARÇALARIN STEP'E DAYALI UNSUR TABANLI TASARIMI Fidan, Tahir Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Engin Kılıç Aralık 2004, 153 sayfa Geometrik modelleme tarafından sağlanan yüzeysel ve üstü örtülü parça tanım verisi, tasanm-imalat zincirindeki uygulamalarca doğrudan kullanılamamaktadır. Bu uygulamaları ve CAD sistemlerini entegre edebilmek için unsur tabanlı modelleme geliştirilmiştir. Unsurların açık ve örtülü gösterimleri için bir standart olmaması ve standardizasyon olmadan da önceden tanımlanması gereken unsur sayısının kontrol edilemeyecek kadar çok olması, unsur tabanlı modellemenin yetersiz kalmasına yol açmıştır. STEP (Ürün Model Verisinin Aktarımı için Standart) AP224 imalat unsurlarının hem açık hem de örtülü gösterimleri için bir standart sağlamaktadır. Bu tezde dönel parçaların STEP AP224 unsurlarına dayalı modellenmesi sunulmaktadır. Tez, dönel parçalar için STEP AP224'den seçip çıkarılan unsurları, onların tanımlarını, sınıflandırılmasını, özelliklerini, oluşturulma, eklenme tekniklerini ve geometrik kısıtlamalarını içermektedir. Bu tezde aynı zamanda dönel parçalar için STEP' e dayalı unsur modelleyici de geliştirilmiştir. Parça tasarımı için temel olarak oluşturulan STEP AP224 unsurları kullanılmıştır. Sistem yapısı ana olarak üç bileşenden oluşur; (1) unsur kitaplığı, (2) unsur modelleyici, ve (3) STEP-XML veri dosyasının oluşturulması. Oluşturulan veri dosyası, CAD/CAPP (Bilgisayar Destekli İşlem Planlama) entegrasyonunda karmaşık bir unsur tanıma işlemine gerek kalmadan, kullanılabilecektir. Artımlı sistem geliştirilebilmesini ve tekrar kullanabilirliği sağlayabilmek için unsur modelleyici geliştirilirken nesne yönelimli tasarım yaklaşımı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FEATURE BASED DESIGN OF ROTATIONAL PARTS BASED ON STEP Fidan, Tahir M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Engin Kılıç December 2004, 153 pages The implicit and low-level part definition data, provided by geometric modeling cannot be used by downstream applications. Therefore, feature based modeling concept has been introduced to integrate CAD and downstream applications. However, due to the lack of implicit and explicit standard representations for features and unmanageable number of possible predefined features without standardization, feature based modeling approach has proved to be inadequate. STEP AP224 provides a standard for both implicit and explicit representations for manufacturing features. This thesis presents STEP AP224 features based modeling for rotational parts. The thesis covers features extracted from STEP AP224 for rotational parts and their definitions, classifications, attributes, generation techniques, attachment methods and geometrical constraints. In this thesis a feature modeler for rotational parts has been developed. STEP AP224 features generated are used as the basic entities for part design. The architecture of the proposed system consists of two three phases: (1) feature library, (2) feature modeler and (3) preprocessor. Preprocessor responsible from STEP-XML data file creation. The data file created can be used in the integration CAPP/CAM systems without using a complex feature recognition process. An object-oriented design approach is used in developing the feature modeler to provide incremental system development and reusability.