Assessment of vulnerability to earthquake hazards using spatial multicriteria analysis: Odunpazarı, Eskişehir case study
Mekansal çoklu kriter analizi kullanılarak depreme karşı hassasiyetin değerlendirilmesi; Proje alanı: Odunpazarı, Eskişehir
- Tez No: 153689
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZUHAL AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: CBS, Deprem, Çoklu-Kriter Değerlendirme, SRAS, Hassasiyet Değerlendirmesi
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tezin amacı, depreme karşı hassasiyeti mekansal bir problem olarak ele alarak, mekansal analitik prosedürlerle birlikte kentsel alanlarda depreme karşı hassasiyeti değerlendirebilecek bir GIS metodolojisi geliştirmektir. Çalışma temel olarak bu hassasiyetin hesaplanmasına dayanmaktadır. Bu bağlamda tanımlanan teknolojiler yerel yönetimler için oldukça önemli ve gereklidir. Bu tür çalışmaların yere yönetimlere depremlerdeki kayıpların tahmininde yardımcı olması beklenmektedir. Depremlerdeki kayıpların tahmini iki aşamada incelenebilir: i-Deprem öncesi aşama; risk yönetimi, risk azaltıcı önlemler ii-Deprem sonrası aşama; ilkyardım ve iyileştirme çalışmaları. Bu tez çalışmasında depremde olabilecek kayıpların ve hasarın tahminine yönelik 2 yöntem kullanılmıştır. İlk yöntemde mekansal çoklu kriter analiz yapılmış ve her bir bina için depreme karşı hassasiyet belirlenmiştir. İkinci yöntemde ise SRAS (Sismik Risk Analiz Yazılımı) kullanılmıştır. Hassasiyet kriterlerine ek olarak sosyal kriterlerede dikkat edilmiş, bunların deprem sonrası ilkyardım aktivitelerinin yönetiminde önemli olacağı düşünülmüştür. Kriterlerin standartlaştırılması, ağırlıklarının belirlenmesi ve birleştirilmesi işlemlemde Çoklu-Kriter Değerlendirmesi yöntemleri kullanılmıştır. Bu yöntemler çoklu-özellik olanakları teorisine dayanmaktadır. Uzman bilgisine dayalı bir analizin yanısıra SRAS programı ile üç farklı deprem senaryosu üretilmiştir. Bina bazında belirlenen hassasiyet değerlerinin mahalle ölçeğine genellenmesinden sonra kentsel donatılar analiz edilmiştir. Sonuçlar Odunpazarı'nın mahallelerinin 1/3'ünün depreme karşı hassas olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to develop a GIS methodology to assess urban vulnerability to earthquake through a spatial analytical procedure in which vulnerability is taught of as a spatial decision problem. The main concepts within the framework is vulnerability assessment. In its typology, the defined technology is highly current, emergent and necessary for the local goverments. Considering the discussions on subsidiarity for local area services such a knowledge is hoped to prove the capacity of local goverments. First earthquake losses were estimated. Earthquake loss estimation activities can be categorized into two series of phases: i- pre-disaster phase; risk assessment, mitigation management ii- post- disaster phase; emergency and rehabilitation management Two methods were used in estimating the primary damages and losses due to earthquake. In the first method spatial multicriteria analysis was performed to assign a vulnerability value to each building. As a second method SRAS (Seismic Risk Analysis Software) was used. Besides criteria for social risks, criteria for systematic vulnerability, which may influence the emergency response and management activities following the earthquake, were also considered. Criteria standardization, weighting and combining were accomplished by means of multi-criteria evaluation (MCE) methods, the theoretical background being based on the multi-attribute utility theory (MAUT). Expert knowledge based analysis was used and also three different earthquake scenarios about Odunpazan were run on SRAS. After the aggregation of the vulnerability values from building scale to neighbourhood scale, the urban facilities were analysed. Results showed that, 1/3 of the neighborhoods in Odunpazan are vulnerable to any possible earthquake. KEYWORDS: GIS, Earthquake, Multi-criteria evaluation, SRAS, Vulnerability Assessement