Implementation of the spalart-allmaras turbulence model to a two-dimensional unstructured navier-stokes solver
Spalart-allmaras türbülans modelinin yapısız ağlınavier-stokes çözüsüne uygulanması
- Tez No: 153690
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapışız ağ, Navier-Stokes denklemleri, sonlu hacim yöntemi, upwind yöntemi, Spalart-Allmaras türbülans modeli. vıı, Unstructured grid, Navier-Stokes equations, finite volume method, upwind method, Spalart-Allmaras turbulence model
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz SPALART-ALLMARAS TÜRBÜLANS MODELÎNÎN YAPIŞIZ AĞLI NAVIER-STOKES ÇÖZÜCÜSÜNE UYGULANMASI AYBAY, Orhan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Haluk Aksel Aralık 2004, 84 sayfa Viskoz olmayan akışları, laminar akışları ve türbülanslı akışları hesaplamak için, yapışız ağlı, Reynolds ortalaman, belirli zaman ilerlemeli Navier-Stokes çözücüsü geliştirilmiş ve bu çözücüye tek denklemli Spalart-Allmaras türbülans modeli eklenmiştir. Korunum biçimindeki Navier-Stokes denklemlerinin sayısal olarak ayrıştırılması için, hücre merkezli sonlu hacim yöntemi kullanılmıştır. Bu formülasyon, uzayda birinci dereceden hassas, tek adımlı ve zaman ilerlemeli 'Upwind' sayısal şeması ile birleştirilmiştir. Türbülans viskozitelerinin hesaplanması için tek denklemli Spalart-Allmaras denklemi kullanılmıştır. Çözücünün yakınsama hızını artırmak için yerel zaman adımlama tekniği uygulanmıştır. vıSekiz adet test durumu ile viskoz olmayan akışlar, laminar akışlar ve türbülansh akışlarda geliştirilen çözücüsünün doğruluğu test edilmiştir. Bütün testler NACA-0012 uçak kanat kesidi üzerinde yapılmıştır. NACA-0012 çözümleri nümerik ve deneysel sonuçlarla karşılaştrnlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF THE SPALART-ALLMARAS TURBULENCE MODEL TO A TWO-DIMENSIONAL UNSTRUCTURED NAVIER-STOKES SOLVER AYBAY, Orhan M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Haluk Aksel December 2004, 84 pages An unstructured explicit, Reynolds averaged Navier-Stokes solver is developed to operate on inviscid flows, laminar flows and turbulent flows and one equation Spalart-Allmaras turbulence modeling is implemented to the solver. A finite volume formulation, which is cell-center based, is used for numerical discretization of Navier-Stokes equations in conservative form. This formulation is combined with one-step, explicit time marching upwind numerical scheme that is the first order accurate in space. Turbulent viscosity is calculated by using one equation Spalart-Allmaras turbulence transport equation. In order to increase the convergence of the solver local time stepping technique is applied. IVEight test cases are used to validate the developed solver, for inviscid flows, laminar flows and turbulent flows. All flow regimes are tested on NACA- 0012 airfoil. The results of NACA-0012 are compared with the numerical and experimental data.