Contact lens materials synthesis and characterization
- Tez No: 5370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kontakt lens, kırılma indisi, şişme Özellikleri, PMMA kopolimerleri. iv, Contact lens, refractive index, swelling properties, copolymers of PMMA. iii
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
KONTAK LENS MATERYALLERİ SENTEZ VE KARAKTERİ ZASYONÜ ALYANAK, İsmail Hami Fen ve Edebiyat. Fakültesi Kimya Bolumu, Y. Lisans Tezi Tea Yöneticisi: Doç. Dr. Nesrin Hasırcı 85 Sayfa, ŞOBAT 1989 ÖZET Camın optik özelliklerini taşıyan plastiklerin geliştirilmesinden sonra, bunların, göz ile ilgili sorunların çözümünde, değme göz ve göz içi mercek olarak kullanımına başlanmıştır. Bu poliroerib materyallerin geliştirilmesi için yoğun araştırmalar devam etmekte, fakat sonuçların çoğunun patent altında olmasından dolayı literatürde çok fasla bilgi bulunamamaktadır. Bu çalışmada Polimetil metakrilat temel materyal olarak seçildi ve 2- Hidroksiet.il metakrilat (HEMA), N-Yinil-2-Pirolidon (VP), Hekzaroetildisiloksan (HMDS), Polipropilen glikol (PPG), kullanarak bu materyalin kopolimerleri ve terpolimerleri hazırlandı. Bu örneklerin ışık geçirgenliği, kırılma indisi, su temas açısı, densite, denge su miktarı ve su absorpsion özellikleri incelendi. Ayrıca densite ve denge su miktar değerleri kullanılarak oksijen geçirgenlik ve lineer genişleme değerleri teorik olarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
CONTACT LESS MATERIALS SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION ALYANAK, Ismail Hami Faculty of Arts and Sciences Department of Chemistry, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Nesrin HASIRCI 85 Pages, February 1989 ABSTRACT After the development of plastics carrying the optical properties of glass, their use as contact lenses and intra-ocular lenses to rectify certain visual deficiencies has started. Intense research is being conducted in order to improve these polymeric materials, but there is not much in the literature since most of the results are patented. In this work, polymethyl methacrylate (PMMA), that is the most commonly used lens material, was chosen as the base material and its copolymers and terpolymers were prepared by using, 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA), n-vinyl-2-pyrrolidinone (VP), hexamethyldisiloxane (HMDS), and polypropylene glycol (PPG). The transparency, refractive index, contact angle, density, equilibrium water content, and percent hydration properties were examined. Theoretical values of linear expansion and oxygen permeation were also calculated from density and hydration values.