Fluid structure coupled analysis of an aerodynamic surface
Aerodinamik bir yüzeyin akışkan katı etkileşimli analizi
- Tez No: 153698
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AKGÜN, PROF.DR. İSMAİL TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı Aeroelastisite, Sonlu Eleman Analizi, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, Gevşek Bağlı Yaklaşım, AGARD 445.6 Kanadı. vıı, Computational Aeroelasticity, Computational Fluid Dynamics, Finite Element Analysis, Loosely Coupled Approach, AGARD Wing 445.6
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz AERODİNAMİK BİR YÜZEYİN AKIŞKAN KATI ETKİLEŞİMLİ ANALİZİ Sümer, Bülent Y.Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet A. AKGÜN Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail H. TUNCER Kasım 2004, 144 sayfa Bu tezde kanat üzerindeki durağan aeroelastisite problemlerini çözmek amacıyla üç boyutlu bir Euler akış çözücüsü ile bir sonlu elemanlar programı birleştirilmiştir. Birleştirilmiş alan problemini çözmek için tekrarlı bir çözüm prosedürüne dayalı gevşek bağlı yaklaşım kullanılmıştır. Akışın çözüldüğü yüzey altındaki yapının deformasyonu sebebiyle Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği çözüm ağı her bir hesaplamalı aeroelastik tekrarlama sonrasında aerodinamik yüzeyin yeni şekline uyacak şekilde hareket ettirilmelidir. Bu çalışmanın bir parçası olarak akışkan çözüm ağı noktalan hareket ettirmek amacıyla, bütün çözüm alanım izotropik elastik bir ortam olarak görüp sonlu elemanlar metoduyla çözen bir prosedür geliştirilmiştir. Eşleşmeli bir arayüz tanımlanmış, basınç ve yer değiştirme verilerinin alışverişi bu ara yüzde yapılmıştır. AGARD 445.6 kanadı ve Elastik vısüperkritik bir kanat modellenmiş ve geliştiren hesaplama yöntemi ile çözülmüş, elde edilen sonuçlar sayısal veriler ve rüzgar tüneli verileri ile karşılaştırlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLUID STRUCTURE COUPLED ANALYSIS OF AN AERODYNAMIC SURFACE Sümer, Bülent M.Sc., Department of Aerospace Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet A. AKGÜN Co-Supervisor: Prof. Dr. Ismail H. TUNCER November 2004, 144 pages In this thesis a 3-D Euler flow solver is coupled with a finite element program in order to solve static aeroelastic problems involving aircraft wings. A loosely coupled approach based on an iterative solution procedure is used to solve the coupled field problem. Because of deformation of the underlying structure over which the flow is solved, Computational Fluid Dynamics mesh has to move at each computational aeroelastic iteration in order to conform to the new shape of the aerodynamic surface. As a part of this work, a procedure is developed in order to move fluid grid points, which views the whole computational domain as an isotropic elastic medium and solves it using finite element method. A matching discrete interface is defined; displacement and pressure data exchange is accomplished at this interface. AGARD Wing 445.6 and an elastic supercritical IVwing is modeled and solved with the developed computational procedure and the obtained results are compared with numerical and wind tunnel data.