Human arm mimicking using visual data
Görsel veri kullanılarak insan kolu taklidi
- Tez No: 153697
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ERSAK, DOÇ. DR. AYDIN ALATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Robot Taklidi, Bilgisayarlı Görüş, İnsan-Makine Etkileşimi, Robot Mimicking, Computer Vision, Human-Machine Interaction IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz GÖRSEL VERİ KULLANILARAK İNSAN KOLU TAKLİDİ USKARCI, Algan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Aydın ERSAK Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydın ALATAN Aralık 2004, 85 sayfa Bu tez İnsan-Makine Etkileşimi (İME) çerçevesinde robot taklidi konusunu incelemektedir. EMİ uygulamaları açısından el ve kol hareketeleri incelenmiş ve bir model eklemin taklidi üzerine yapılan ön çalışmayla ilgili bilgiler sunulmuştur. Son olarak bir video sekansı içerisinde hareket eden bir insan kolunu bulan ve kolun yönelme açısını hesaplayan iki farklı sistem önerilmiştir. Bulunan yönelme açısı bir robot kola aktarılarak taklit hareketinin gerçekleşmesi sağlanmıştır. Simulasyonlar sonucunda insan kolu yönelme açısının işaretler, fon imgesiyle ilgili bilgi veya imge özelliklerinin takibi kullanılarak bulunabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HUMAN ARM MIMICKING USING VISUAL DATA USKARCI, Algan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Aydın ERSAK Co-Supervisor: Doç. Dr. Aydın ALATAN December 2004, 85 pages This thesis analyzes the concept of robot mimicking in the field of Human-Machine Interaction (HMI). Gestures are investigated for HMI applications and the preliminary work of the mimicking of a model joint with markers is presented. Two separate systems are proposed finally which are capable of detecting a moving human arm in a video sequence and calculating the orientation of the arm. The angle of orientation found is passed to robot arm in order to realize robot mimicking. The simulations show that it is possible to determine human arm orientation either by using some markers or some initial background image information or tracking of features.