Mobile networks traffic modeling
Mobil ağlarda trafik modelleme
- Tez No: 153699
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: OPNET, Kablosuz Ağlar, Mobil Ağlar, Kendine Benzeyen Trafik, CDPD Ağlan, Ağ Simülasyonu, Patlamalı Trafik, Trafik Modellemesi, Yapay Trafik, Başarım Parametreleri. vu, OPNET, Wireless Networks, Mobile Networks, Self Similar Traffic, CDPD Networks, Network Simulation, Bursty Traffic, Traffic Modeling, Synthetic Traffic, Performance Parameters
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz MOBIL AĞLARDA TRAFİK MODELLEME Çakmak, Yadigar Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih BÎLGEN Aralık 2004, 66 sayfa Bu tezin amacı gezgin ağlardaki trafik özelliklerini araştırmaktır. Bu çalışmada öncelikle benzetimlerde kullanılmak üzere basit bir Hücresel Sayısal Paket Veri (CDPD) ağ modellenmiştir. CDPD ağında kullamlmak üzere patlamalı yapay trafik üretilmiş ve değişik özellikte trafikler uygulanarak CDPD ağmda başarım incelemeleri yapılmıştır. Bu çalışma boyunca OPNET benzetim aracı kullanılmıştır. OPNET benzetim aracı yardımıyla modellenen CDPD ağı ile yazında yer alan bir modelleme çalışması karşılaştırılmış ve aralarındaki farklar ortaya konulmuştur. Yeni model birkaç farklı özellik sunmaktadır: 1) MAC bloklarının yığın halinde gönderilmesi. 2) Üssel geri çekilim. 3) Yeni paket yapılan. 4) Çerçeve segmentasyonu ve MAC seviyesi çerçevesine çevirme. OPNET aracılığı ile daha patlamalı trafikler üretilmiş ve CDPD ağ modeline uygulanmıştır. Bu çalışma sonucunda patlamalı trafik altında bazı CDPD başarım parametreleri hesaplanmış ve bu sonuçlara göre patlamalı trafik altında CDPD ağmda alınması gereken önlemler belirtilmiştir. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOBILE NETWORKS TRAFFIC MODELING Çakmak, Yadigar M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Semih BİLGEN December 2004, 66 pages The aim of this thesis is to investigate the traffic patterns in the mobile data networks. In this work, a simple Cellular Digital Packet Data (CDPD) network was modeled in order to be used in simulations. For the purpose of using in the CDPD model, a synthetic bursty traffic model was produced and using different traffic patterns some performance investigations were made in CDPD network. During the whole work, OPNET simulation tool was used. The CDPD network modeled by OPNET simulation tool was compared with a CDPD model described in the literature and the differences were shown. The new model has some new features: 1) Burst transmission of MAC blocks. 2) Exponential backoff. 3) New packet structures. 4) Frame segmentation and encapsulation into MAC layer frames. Using OPNET, a traffic having higher level of burstiness was produced and applied to the CDPD network model. Under the bursty traffic, some CDPD performance parameters were collected and according to the collected results some suggestions were given. IV