CFD analyses of heat sinks for CPU cooling with fluent
Fluent yazılımı ile ısı kuyularının HAD analizleri
- Tez No: 153705
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER TARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Cihazların Zorlamalı Soğutulması, İşlemci Soğutması, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD), Konjuge Isı Transferi, Isı Kuyusu İyileştirmesi, Forced Cooling of Electronic Devices, CPU Cooling, Computational Fluid Dynamics, Conjugate Heat Transfer, Heat Sink Improvement. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz FLUENT YAZILIMI İLE ISI KUYULARININ HAD ANALİZLERİ ÖZTÜRK, Emre Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. İlker TARI Aralık 2004, 93 Sayfa Bu çalışmada bilgisayar işlemcilerinin ısınmasını önlemek için kullanılan ısı kuyularının zorlamalı taşınım ile soğutulması incelenmiştir. Isı kuyusu etkinliği, türbülans modellerinin ve ışınımın ısı transferine etkileri, ısı kuyusu geometrilerinin farklılığı ticari hesaplamalı akışkanlar dinamiği yazılımları Icepak ve Fluent ile incelenmiştir. Hesaplamalı akışkanlar dinamiği sonuçları deneysel verilerle karşılatırılmıştır ve uyumluluk gözlenmiştir. Navier Stokes denklemleri çözülerek hesaplama alanındaki elektronik kartlarda konjuge ısı transferi çözülmüştür. Sayısal ağdan bağımsız, ve yakınsayan modeller tutarlı sınır koşullarıyla analiz edilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Karşılaştırılan modellerden en iyisi seçilip geometrik değişikliklerle daha etkin bir ısı kuyusu oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CFD ANALYSES OF HEAT SINKS FOR CPU COOLING WITH FLUENT ÖZTÜRK, Emre M.S. Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. İlker TARI December 2004, 93 pages In this study, forced cooling of heat sinks mounted on CPU's was investigated. Heat sink effectiveness, effect of turbulence models, effect of radiation heat transfer and different heat sink geometries were numerically analyzed by commercially available computational fluid dynamics softwares Icepak and Fluent. The numerical results were compared with the experimental data and they were in good agreement. Conjugate heat transfer is simulated for all the electronic cards and packages by solving Navier-Stokes equations. Grid independent, well converged and well posed models were run and the results were compared. The best heat sink geometry is selected and it is modified in order to have lower maximum temperature distribution in the heat sink.