The implementation complexity of finite impulse response digital filters under different coefficient quantization schemes and realization structures
Son dürtü yanıtlı sayısal süzgeçlerin farklı katsayı nicemlemeleri ve süzgeç yapıları ile gerçekleştirim karmaşıklığı
  1. Tez No: 153724
  2. Yazar: SEFA AKYÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrık katsayılı süzgeç, ikinin kuvveti katsayı, süzgeç eniyileme, FIR sayısal süzgeç, genetik algoritma, katsayı nicemleme. vu, Discrete Coefficient Filter, Powers-of-two coefficient, Filter Optimization, FIR Digital Filter, Genetic Algorithm, Quantization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
öz SONLU DÜRTÜ YANITLI SAYISAL SÜZGEÇLERİN FARKLI KATSAYI NİCEMLEMELERİ VE SÜZGEÇ YAPILARI İLE GERÇEKLEŞTİRİM KARMAŞIKLIĞI AKYÜREK, Sefa Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tolga ÇİLOĞLU Aralık 2004, 86 Sayfa Ayrık katsayılı, sonlu dürtü yanıtlı sayısal süzgeçlerin gerçekleştirim karmaşıklığının, çevrilmiş süzgeç yapısı kullanıldığında ve katsayı fazlalığı n- Boyutlu İndirgenmiş Toplayıcı Çizgesi (RAG-n) yaklaşımı kullanılarak azaltıldığında incelenmesi amaçlanmıştır. Katsayıları farklı nicemleme yöntemleri ile gösterilen süzgeçler tasarlanmış veya literatürden alınmış; RAG-n işleminden sonraki çevrilmiş süzgeç yapılan gerçekleştirim karmaşıklığı açısından karşılaştınlmıştır. Genetik algoritma (GA) tabanlı tasarım algoritması geliştirilmiş ve katsayıları tam sayı olan süzgeçlerin tasarımında kullanılmıştır. Süzgeç katsayılarının Kurallı İşaretli Sayı (CSD) formu ve RAG-n ile gerçekleştirilmesi için gerekli algoritmalar da geliştirilmiştir. Süzgeç başarımı normalize edilmiş tepecik büyüklüğü olarak ve gerçekleştirim karmaşıklığı süzgeç katsayılarını oluşturmak için gerekli toplayıcı sayısı olarak alınmıştır. Süzgeç katsayılarını oluşturmak için gerekli toplayıcı sayısı CSD ve RAG-n yöntemleri kullanılarak bulunmuştur. Ayrıca süzgeç gerçekleştirim karmaşıklığını indirgemede çevrilmiş süzgeç yapısını kullanan ve RAG-n yöntemini dikkate almayan ayrık katsayılı sonlu dürtü yanıtlı sayısal süzgeç gerçekleştirim yöntemlerine de bu yöntem uygulanmıştır. Çevrilmiş süzgeç yapısını kullanan RAG-n yöntemi, süzgeç vikatsayılarını oluşturmak için gerekli toplayıcı sayısı açısından, çevrilmiş direk süzgeç yapısını kullanan CSD ve işaretli ikinin kuvveti yöntemlerinden daha iyi sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPLEMENTATION COMPLEXITY OF FINITE IMPULSE RESPONSE DIGITAL FILTERS UNDER DIFFERENT COEFFICIENT QUANTIZATION SCHEMES AND REALIZATION STRUCTURES AKYÜREK, Sefa M.S., The Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tolga ÇÎLO?LU December 2004, 86 Pages It has been aimed to investigate the complexity of discrete-coefficient FIR filters when they are implemented in transposed form and the coefficient redundancy is removed by the n-Dimensional Reduced Adder Graph (RAG-n) approach. Filters with coefficients represented by different quantization schemes have been designed or selected from the literture; their transposed form implemetations after RAG-n process have been compared in terms of complexity. A Genetic Algorithm (GA) based design algorithm has been implemented and used for the design of integer coefficient filters. Algorithms for the realization of filter coefficients in Canonic Signed Digit (CSD) form and realization of n-Dimensional Reduced Adder Graph (RAG-n) have also been implemented. Filter performance is measured as Normalized Peak Ripple Magnitude and implementation complexity as the number of adders used to implement filter coefficients. Number of adders used to implement filter coefficients is calculated by using two different methods: CSD and RAG-n. RAG-n method has been applied to FIR digital filter design methods that don't IVconsider reduction of implementation complexity via RAG-n with transposed direct form filter structure. For implementation complexity, it is concluded that“RAG-n algorithm with transposed direct form filter structure”provides better results over the“CSD, SPT coefficient design followed by transposed direct form filter structure”in terms of number of adders used in the implementation.