The effects of multiple representations-based instruction on seventh grade students' algebra performance, attitude toward mathematics, and representation preference
Çoklu temsil temelli öğretimin yedinci sınıf öğrencilerinin cebir performansına, matematiğe karşı tutumuna ve temsil tercihlerine etkisi
- Tez No: 153723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, çoklu temsil, temsil tercihi, cebir, cebir öğrenimi, Mathematics education, multiple representations, representation preference, algebra, learning algebra
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
VI ÖZ ÇOKLU TEMSİL TEMELLİ ÖĞRETİMİN YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN CEBİR PERFORMANSINA, MATEMATİĞE KARŞI TUTUMUNA VE TEMSİL TERCİHLERİNE ETKİSİ Çıkla-Akkuş, Oylum Doktora, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Erdinç Çakıroğlu Aralık 2004, 278 sayfa Bu çalışma çoklu temsil temelli öğretimin, geleneksel öğretim yöntemiyle karşılaştırıldığında yedinci sınıf öğrencilerinin cebir performanslarına, matematiğe karşı tutumlarına ve temsil tercihlerine olan etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Ayrıca; öğrencilerin cebirsel problemlerle karşılaştıkları zaman, çoklu temsilleri nasıl kullandıklarının ortaya çıkarılması ve onların temsil tercihlerinin nedenlerinin araştırılması da amaçlanmıştır. Çalışma iki devlet okulundan alman dört yedinci sınıf öğrenci grubu üzerinde 2003-2004 öğretim yılında gerçekleştirilmiş ve 8 hafta sürmüştür. Cebir performansını değerlendirme amacıyla; cebir başarı testi, temsil biçimleri arasında dönüştürme beceri testi ve Chelsea cebir tanı testi olmak üzere üç araç kullanılmıştır. Öğrencilerin matematiğe karşı tutumlarını belirlemevıı amacıyla matematiğe karşı utum ölçeği ve öğrencilerin temsil tercihlerini tespit etmek için deneyden önce ve sonra, temsil biçimi tercih ölçeği uygulanmıştır. Bunların yamsıra; deney ve kontrol gruplarından öğrencilerle görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen niceliksel veriler, yapılan çoklu kovaryans analizi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre; gruplar arasında cebir başarı testi, temsil biçimleri arasında dönüştürme beceri testi ve Chelsea cebir tanı testinden alman puanlara göre, deney grubu lehine istatistiksel olarak manidar bir fark bulunmuştur, ancak gruplar arasında matematiğe karşı tutum ölçeği puanlara göre deney grubu lehine istatistiksel olarak manidar bir fark bulunamamıştır. Kaykare analizi sonuçlarına göre; deney, öğrencilerin temsil tercihlerini manidar olarak değiştirmiştir. Öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda, deney grubu öğrencilerinin verilen cebir problemleri için farklı temsil biçimlerini kullanabildikleri ve bunlardan verilen duruma en uygun olanını seçebildikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE EFFECTS OF MULTIPLE REPRESENTATIONS-BASED INSTRUCTION ON SEVENTH GRADE STUDENTS' ALGEBRA PERFORMANCE, ATTITUDE TOWARD MATHEMATICS, AND REPRESENTATION PREFERENCE Çıkla-Akkuş, Oylum Ph.D., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu December 2004, 278 pages The purpose of this study was to investigate the effects of multiple representations-based instruction on seventh grade students' algebra performance, attitudes toward mathematics, and representation preference compared to the conventional teaching. Moreover, it was aimed to find out how students use multiple representations in algebraic situations and the reasons of preferring certain modes of representations. The study was conducted in four seventh grade classes from two public schools in Ankara in the 2003-2004 academic year, lasting eight weeks. For assessing algebra performance, three instruments called algebra achievement test, translations among representations skill test, and Chelseadiagnostic algebra test were used. To assess students' attitudes towards mathematics, mathematics attitude scale, to determine students' representation preferences before and after the treatment representation preference inventory were administered. Furthermore, as qualitative data, interview task protocol was prepared and interviews were carried out with the students from experimental and control classes. The quantitative data were analyzed by using multivariate covariance analysis of variance. The results revealed that multiple representations-based instruction had a significant effect on students' algebra performance compared to the conventional teaching. There was no significant difference between the experimental and control groups in terms of their attitudes towards mathematics. The chi square analyses revealed that treatment made a significant contribution to the students' representation preferences. The results of the interviews indicated that the experimental group students used variety of representations for algebra problems and were capable of using the most appropriate one for the given algebra problems.