Analysis of tube upsetting
Boru şişirme işleminin analizi
- Tez No: 153730
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK DERENDELİLER, PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boru Şişirme, Metal Şekillendirme, Sıcak Dövme, Sonlu Eleman Analizi, Sonlu Eleman Yöntemi vıı, Tube Upsetting, Metal Forming, Hot Forging, Finite Element Analysis, Finite Element Method
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ BORU ŞİŞİRME İŞLEMİNİN ANALİZİ TÜZÜN, Aydın Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Darendeliler Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler Aralık 2004, 101 sayfa Endüstride delikli eksenel parçaların, boru malzemeden boru şişirme işlemi ile üretilmesi çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Temel olarak boru şişirme işleminin dört çeşidi vardır; dışa doğru, içe doğru, aynı anda hem içe hem dışa doğru şişirme ve boru genişletme. Parçalar genellikle birden fazla şişirme aşama gerektirmektedir. Endüstride, aşama tasarımı için, deneyime bağlı olarak çok fazla zaman ve gayret gerektiren deneme ve yanılma yöntemleri uygulanmaktadır. Yanlış tasarımlar üretimde hatalara sebep olmaktadır. Diğer yandan, sonlu elemanlar yöntemi ile bu hatalar tasarım sürecinde farkedilip gerekli düzeltmeler yapılabilir. Bu çalışmada, dışa doğru, içe doğru, aynı anda hem içe hem dışa doğru şişirme ve boru genişletme işlemlerinin sonlu eleman analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizler sırasında, önerilen yöntemlere göre tasarlanmış ara aşamalardaki parça ve kalıp geometrileri kullanılmıştır. Şişirme işlemi sırasında vıboru üzerinde oluşan gerilmeler, yerdeğiştirmeler ve kalıpların dolumu gözlenmiş ve çıkan sonuçlara göre boru şişirme işlem tasarımının ve kalıp şekillerinin değerlendirmesi yapılmıştır. Önerilen yöntemlerin, genellikle kabul edilebilir tasarımlar doğurduğu gözlenmiş ve bazı durumlarda, ufak tasarım değişikliklerinin gerekli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF TUBE UPSETTING TÜZÜN, Aydın M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk Darendeliler Co-Supervisor: Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler December 2004, 101 pages Producing axi-symmetrical parts with holes from tubular stock by tube upsetting is a frequently used technique in industry. There are basically four types of tube upsetting process; external, internal, simultaneous internal and external upsetting, and expanding of tube. In general, tubular parts require more than one upsetting stage. In industry, generally trial-error methods, which require lots of time and effort depending on experience, are used for the design of stages. Wrong design causes failures during production. On the other hand, the problems, which are likely to be encountered in manufacturing, can be observed and solved in the design stage by using finite element analysis. In this study, the finite element analyses of external, internal, simultaneous internal and external tube upsetting, and tube expanding processes have been realized. During the analyses, the part and the die geometries at the intermediate stages, which have been designed according to the proposed IVprocedures, have been used. The stress and strain distributions and die filling actions have been observed during the process. The process design and die geometries have been evaluated according to the finite element results. It has been seen that the recommended procedures generally generate acceptable designs. In some cases, it has been noted that minor modifications may be required on the design.