Tarım kredi kooperatifleri Konya Bölge Birliği'ne bağlı kooperatiflerin ekonomik analizi
The economical analysis of cooperatives,ives under the outority of agricultural credit cooperatives Union in Konya Region
  1. Tez No: 153736
  2. Yazar: İSMAİL HAKKI BÜCÜK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MİTHAT DİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımsal kredi, mali analiz, Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımsal kredi, mali analiz
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ KONYA BÖLGE BİRLİĞİ'NE BAĞLI KOOPERATİFLERİN EKONOMİK ANALİZİ İsmail Hakkı BÜCÜK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mithat DİREK 2004, 146 Jüri: Prof; Dr. Şerif ŞİMŞEK Prof. Dr. Cennet OĞUZ Yrd. Doç. Dr. Mithat DİREK Bu çalışmada, Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Birliği'ne bağlı bulunan kooperatiflerin ekonomik yönden incelenerek faaliyetlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tarım Kredi Kooperatiflerinin incelenmesinde, 2000, 2001 ve 2002 yıllan olmak üzere 3 faaliyet yılı esas alınmıştır. Araştırmada tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu üç yıla ait bilançoları, gelir tabloları, satışla ilgili bilgileri içeren tabloları ve örneğe çıkan kooperatiflerin idareci personeli ile yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. İncelenen kooperatiflerde, kullandırılan kredilerin 2001 yılında bir önceki yıla göre % 8-33 arasında azaldığı, kooperatiflerin 2001 yılındaki dönem kârlarının %119-170 arasında reel olarak arttığı buna bağlı olarak da özkaynakların arttığı, ancak bu artışın faaliyetlere bağlı bir artış olmadığı tespit edilmiştir. Kooperatiflerin varlıklarının 2001 yılında % 34-37 arasında azaldığı, 2002 yılında da %7-14 arasında azaldığı tespit edilmiştir. 2001 yılında ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin tüm kooperatifleri etkilediği, ancak ortak sayısı az olan kooperatiflerde bu durumun daha belirgin şekilde hissedildiği tespit edilmiştir. İncelenen dönemlerde kooperatiflerin kredi alacakları içerisindeki özkaynak oranı yükselmiş, yabancı kaynak oranı azalmıştır. Bunun nedeninin, T.C. Ziraat Bankasının kooperatiflere tarımsal kredi11 kullandırmamasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Tarım Kredi Kooperatiflerinin tarımsal kredilendirme ile ilgili faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için kredi faiz oranlarının düşürülmesi, kooperatiflere finansman kaynağı sağlanması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
İÜ ABSTRACT Master Thesis THE ECONOMICAL ANALYSIS OF COOPERATIVES UNDER THE OUTORITY OF AGRICULTURAL CREDIT COOPERATIVES UNION İN KONYA REGION İsmail Hakkı BUCUK Selçuk University Gradute School of Natural And Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Asisi. Prof. Dr. Mithat DİREK 2004, 146 Jury: Prof. Dr. Şerif ŞİMŞEK Prof. Dr. Cennet O?UZ Asist. Prof. Dr. Mithat DİREK in this study the evaluation of economical activities of cooperatives that belong to agricultural credit cooperatives union in Konya province were aimed. 2000, 2001 and 2002 economical activities were considered in this study. The data used in this study were obtained from income tables, surveys with maneging persons of cooperatives and the balances of cooperatives belonging to 3 years in agricultural credit cooperatives selected by using stratigied random sampling survey techniques. Used credits in investigated cooperatives were decrased by 8-33% in 2001 as compared with previous year. The seasonal outputs of coopratives in 2001 were increased 119-170% in the real base and the cooperatives own sources had also increased according to this. But, it was determined that the increases were not related to the economical activities of the cooperatives. According to data, the properties of cooperatives were decreased aproximately 34-37% in 2001 and 7-14% in 2002. The economical crises in 2001 throught the country influced ali the cooperatives, but the economical crises was more effective. in investigated periods, the percentages11 kullandırmamasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Tarım Kredi Kooperatiflerinin tarımsal kredilendirme ile ilgili faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için kredi faiz oranlarının düşürülmesi, kooperatiflere finansman kaynağı sağlanması gerektiği tespit edilmiştir.