Beyşehir Gölü sulak alanlarının ekolojik yerleşim planlaması açısından incelenmesi
An investigation of Beyşehir lake wetlands within the framework of ecologic settlement planing
  1. Tez No: 153752
  2. Yazar: FADİM YAVUZ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN YAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Sulak Alanlar, Kıyı Yerleşmeleri, Beyşehir, Havza m, Wetlands, Coastal Settlements, Beyşehir, Watershed IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu tez kapsamında; ekolojik planlama yaklaşımı, sulak alanların hidrolojileri, sınıflandırılmaları, ekosistem ölçeğindeki işlev ve değerleri ile dünya çapında sulak alanlara yönelik kayıplar ve tehditler vb. konular irdelenmiştir. Sulak alanların korunmasının su kaynaklannın sürdürülebilir yönetimleri kapsamında gerekli olduğunun vurgulandığı çalışmada ilk olarak su kaynaklannın sürdürülebilirliği kavramına yer verilerek, sulak alanlar ve sürdürülebilir gelişme ilişkisi kurulmuştur. Daha sonra sulak alanların korunmalarında arazi kullanım planlamasının rolü konusuna değinilerek, dünyada ve ülkemizde sulak alanların korunmasına ilişkin çalışmaların değerlendirmesi yapılmıştır. Alan çalışması kapsamında ise öncelikle Türkiye'nin en büyük ve Konya Kapalı Havzasının tek tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü ve yüzey su toplama havzasının yeri, özellikleri, sorunları ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Beyşehir Gölü sulak alanının ekolojik ve ekonomik anlamdaki önemi, kent formu ile etkileşim düzeyi planlama süreci bağlamında irdelenmiş ve yerleşme kaynaklı sulak alan sorunlarının çözümüne yönelik stratejiler geliştirilerek çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, various subjects related to ecosystem, such as aproach of ecologic planning, hydrology and classification of wetlands, functions and values of wetlands at the scale of ecosystem and the loses and threats regarding wetlands around the World etc., are examined. In the study including the concept of the sustainability of water resources, firstly it is emphasized that the conservation of wetlands is necessary within the framework of sustainable management of water resources, and also the relation is established between wetlands and sustainable develoment. After than dealing with the subject of the role of land use planning, the studies related with the conservation of wetlands in Turkey and around the World are evaluated. In the scope of field work the subjects related with location, characteristics and problems of Lake Beyşehir, which is the biggest freshwater source of Turkey and the unique freshwater source of Konya Closed Basin, and its basin, the importance of the wetland of Lake Beyşehir and its watershed regarding ecology and economic, urban form together with the level of inter-effectiveness are examined in terms of planning process; and this study is finalized by developing strategies towards the solution of the problems of wetland with settlement.