Beyşehir Gölü'nün hidrodinamik modellemesi
Hydrodynamic modelling of Beyşehir Lake
- Tez No: 222005
- Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT KABDAŞLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Environmental Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrodinamik Model, Beysehir Gölü, Göl Dengeleri, Hydrodynamics Modeling, Lake Beysehir, Lake Balance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalısmada, Beysehir Gölü'nün hidrodinamik modeli, ısı ve su dengesi kurulmustur. Kurulan üç boyutlu hidrodinamik model; i)on yıllık kesintisiz bir dönem (1992-2001 su yılı), ii) en kurak bir yıllık dönem (2001 su yılı), iii) en sulak bir yıllık dönem (1996 su yılı), iv) ortalama bir yıllık dönem (1998 su yılı) olmak üzere dört ayrı durum için çalıstırılmıstır. Modelleme çalısmasında; DS'den meteoroloji, hidroloji ve batimetri verileri, EE'den hidrolojik ve DM'den de meteorolojik veriler günlük olarak temin edilmistir. Modele girdi olarak; rüzgar hızı, rüzgar yönü, kısa dalga radyasyonu, hava sıcaklıgı, bulutluluk, nemlilik, hava basıncı, yagıs, giris / çıkıs debileri günlük bazda ve gölün batimetrisi dijital olarak girilmistir. Kurulan model yardımıyla, göldeki su hareketi ve bu su hareketlerine etki eden parametreler belirlenmistir. Ayrıca gölde modellenen hidrodinamik olayların yıldan yıla degisimi ve gidisatı özetlenmistir. Göl yönetiminde kısa dönemlere bakılması ekonomik ve daha basit olmasına ragmen döngüler gözönüne alındıgında degisik hatalara sebep olmaktadır. Bu yüzden uzun döneme bakılarak yapılan modelleme ve göl yönetimi kısa döneme nazaran daha basarılı ve gerçekçi olmaktadır. Bu çalısmada uzun süreli modelleme kullanılmasıyla göl yönetimine yeni bir bakıs açısı getirilmistir. Ek A'da model sonuçlarını göstermek amacıyla simülasyon dosyaları ve bu dosyaların çalıstırılabilmesi için ücretsiz olan ?quick time player? (iTunesSetup.exe) programının kurulum dosyası da eklenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study the hydrodynamic model of Beysehir Lake, the heat and water balance, is established. The prepared three dimensional hydrodynamic model is run for four different cases; i) 10 years long uninterrupted period (1992-2001), ii) driest one year long period (2001), iii) the wettest one year long period (1996), iv) an average one year long period (1998). In the modeling study; the meteorological, hydrological and bathymetry data is provided by DSI whereas EIE delivered the hydrological data and DMI the meteorological data. As inputs for the model simulations; wind speed, wind direction, short wave radiation, air temperature, cloudiness, humidity, air pressure, precipitation, in and outflow discharges are considered in daily basis together with the digital bathymetry of the lake. With the help of the model, the water motions on the lake and the parameters affecting the water motion have been determined. Besides, the change of the hydrodynamic events on the annual basis has been summarized. Though the short term planning for lake management is more economical and simpler, it causes different errors considering the cycles. Therefore the long term modeling and lake management is more successful and realistic compared to short term planning. In this study, a new perspective is provided for the lake management with the help of long term modeling. Appendix A contains the simulation files to show the model results and the set up file of the free“quick time player”(iTunesSetup.exe)